DOC

Marie Curie (1857-1934); Radio-actieve passie

By Lester Olson,2014-01-16 22:31
12 views 0
Marie Curie (1857-1934); Radio-actieve passie

Informatie over de voorstelling Wat Al? door het

    theatergezelschap TANK!

    De voorstelling Wat Als? van het jonge collectief TANK! is een creatieve en vrije interpretatie van het boeiende leven van Pierre en Marie Curie die samen als getrouwd koppel - het radium ontdekten. Een ontdekking die tot op de dag van vandaag van enorm belang is. Het werd aanvankelijk beschouwd als een soort wondermiddel en werd ingezet om allerlei ziektes te genezen. Lange tijd dacht men dat het kanker kon genezen, dat het alleen maar helende effecten had tot nadien is gebleken dat de radioactiviteit van dat element zeer schadelijk was. Radium is een element dat energie produceert uit zichzelf en daarom zeer krachtig is. Het ligt in een verder gevorderd stadium aan de oorsprong van de ontwikkeling van de atoombom.

    Pierre en Marie Curie kregen voor deze ontdekking de Nobelprijs. Marie Curie was daarmee de eerste vrouw in de geschiedenis die deze prijs in ontvangst mocht nemen.

    De voorstelling Wat Als? is echter in de eerste plaats een verhaal over twee mensen die door toeval mekaar ontmoeten en hun hele verder leven met dat toeval zullen leven. Een verhaal over de liefde, over obsessies en over de schoonheid van het nieuwe en het onontdekte.

    Het personage van Pierre stelt zich bij alles de vraag ‘wat als?’ en trekt

    daarmee heel veel zekerheden in twijfel. Dat is een kracht en een zwakte tegelijkertijd.

    Het personage van Marie gaat altijd recht op haar doel af en sleurt daar mensen in mee ondanks zichzelf. Ze kan zich zo hard op één doel focussen dat ze al de rest vergeet. Ook dat is een kracht en een zwakte tegelijkertijd.

    Meer informatie over TANK! zelf kan je vinden op www.vzwtank.be

    Hieronder kan je wat informatie vinden over de de twee historische figuren van Pierre en Marie Curie.

MARIE CURIE

    Maria Salomea (Marie) Skłodowska-Curie (Warschau, 7 november

    1867 Sancellemoz, Passy, Haute-Savoie, 4 juli 1934) was een Pools-Frans natuur- en scheikundige. Zij was een pionier op het gebied van de radioactiviteit, ontving twee Nobelprijzen en ontdekte de elementen polonium en radium

    Levensloop

    Madame Curie, zoals ze vaak wordt genoemd, werd op 7 november 1867 als Maria Skłodowska geboren in het door Rusland bezette Polen. Ze was de jongste van vijf kinderen van Władysław Skłodowski en Bronisława Boguska. Haar jeugd werd getypeerd door het overlijden van haar zus (vlektyfus) en vier jaar later dat van haar moeder (tuberculose). Als 15 jarige studeerde ze met lof van de middelbare school en probeerde zich in te schrijven op de Keizerlijke Universiteit van Warschau (tegenwoordig Universiteit van Warschau). Wegens Russische maatregelen na de opstand van Polen in 1863 werd ze niet toegelaten. Uiteindelijk volgde ze colleges aan de Vliegende Universiteit

    van Warschau, een geheime universiteit waar Poolse vrouwen wél in het door Rusland bezette Polen konden studeren. In 1891 verhuisde ze naar Parijs om scheikunde, natuurkunde en wiskunde te studeren aan de Sorbonne. In juni 1903 promoveerde ze in Frankrijk op het proefschrift Recherches sur les substances radioactives en werd de

    eerste vrouwelijke docent aan deze universiteit. Aan de Sorbonne ontmoette zij een andere docent, Pierre Curie, met wie zij in het huwelijk trad. Ze kregen twee dochters. Het echtpaar Curie heeft veel onderzoek gedaan naar het door Becquerel ontdekte verschijnsel radioactiviteit. Pierre verongelukte in 1906.

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog reed Marie met een röntgenapparaat

    langs het oorlogsfront. Een liefdesaffaire met de Franse natuurkundige Paul Langevin zorgde voor een schandaal. Ze overleed in 1934 op 66-jarige leeftijd aan leukemie, vrijwel zeker ontstaan doordat zij door haar werk aan een enorme stralingsdosis was blootgesteld.

Werk

    Aanvankelijk bestudeerde ze staal voor een metaalbedrijf, haar enige onderzoek waar radioactiviteit geen rol bij speelde. Samen met haar (latere) echtgenoot bestudeerde Curie radioactieve materialen, met name uraniumerts, ook wel uraniniet of pekblende genoemd. De pekblende bleek sterker radioactief te zijn dan het uranium en thorium dat eruit werd gewonnen, terwijl er geen andere radioactieve elementen bekend waren. De logische verklaring hiervan was dat pekblende sporen van een andere, onbekende, radioactieve stof moest bevatten, die veel meer straling produceerde dan uranium. Door verscheidene jaren van onophoudelijk werk isoleerden zij uit een aantal ton erts uiteindelijk twee nieuwe scheikundige elementen. Het eerste element werd polonium genoemd naar Maries geliefde, onderdrukte vaderland en het tweede radium, vanwege de intense radioactiviteit van het element. Marie Curie heeft het achteraf betreurd dat polonium veel minder toegepast werd dan radium. In 1904 ontving ze de Matteucci Medal. Speciaal voor haar werk kwam in 1914 het L’Institut du Radium

    te Parijs gereed.

Nobelprijzen

    Samen met haar man ontving Marie Curie in 1903 de Nobelprijs voor de Natuurkunde, "als erkenning voor de buitengewone diensten die zij hebben bewezen door hun gezamenlijke onderzoek naar de

    stralingsverschijnselen ontdekt door professor Henri Becquerel". Hiermee was ze de eerste vrouw die een Nobelprijs in ontvangst mocht nemen.

    Acht jaar later ontving Marie opnieuw een Nobelprijs, deze keer de

    Nobelprijs voor de Scheikunde, "als erkenning voor haar diensten ter bevordering van de scheikunde door de ontdekking van de elementen radium en polonium, door de isolatie van radium en de studie van de aard en samenstelling van dit opmerkelijke element".

    Madame Curie was de eerste persoon ooit die twee Nobelprijzen ontving, en een van slechts twee personen (de ander was Linus Pauling) die dat in twee verschillende disciplines deed.

Dochters

    Pierre en Marie Curie hadden twee kinderen.

     de oudste dochter, Irène Joliot-Curie (1897-1956) ontving samen met

    haar man Frédéric Joliot ook een Nobelprijs voor de Scheikunde,

    in 1935, een jaar na het overlijden van haar moeder.

     hun andere dochter Ève Curie (1904-2007) schreef een biografie van

    haar moeder met de titel Madame Curie en onder die naam is

    Marie Curie thans algemeen bekend. Ève overleefde haar vader

    meer dan een eeuw.

Marie Curie na haar dood

    Marie Curie was in 1995 de eerste vrouw die op grond van haar eigen verdiensten werd bijgezet in het Panthéon, Parijs.

    Tijdens een periode van hyperinflatie stond de beeltenis van Madame Curie op de Poolse bankbiljetten van 20.000 złoty.

    Het element Curium en een eenheid voor radioactiviteit, de Curie, zijn vernoemd naar Marie en Pierre Curie.

PIERRE CURIE

    Pierre Curie (Parijs, 15 mei 1859 - aldaar, 19 april 1906) was een Frans natuurkundige. Hij werd geboren in Parijs en genoot zijn opleiding aan de Sorbonne. Samen met zijn broer Jacques ontdekte hij in 1880 de piëzo-elektriciteit. Hij deed uitgebreid onderzoek op het gebied van magnetisme, wat onder meer resulteerde in de naar hem genoemde wet van Curie. In 1895 ontdekte hij de Curietemperatuur. Vanaf 1897 werkte Curie, samen met zijn vrouw Marie Sklodowska, aan het onderzoek naar radioactiviteit. Zij ontdekten daarbij in 1898 de elementen radium en polonium. Dit werk werd verricht onder moeilijke omstandigheden, omdat ze niet over een goed uitgerust laboratorium konden beschikken. Voor deze ontdekking werd aan Curie het Legion d'honneur toegekend, maar Curie weigerde deze omdat hij geen behoefte had aan een onderscheiding, maar aan onderzoeksfaciliteiten. In 1903 ontvingen Curie en zijn vrouw, samen met Henri Becquerel, de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Deze werd wel dankbaar aanvaard. In 1904 ontving Pierre Curie ook de Matteucci Medal.

    In 1904 werd hij hoogleraar in de natuurkunde aan de Sorbonne. Hij had daardoor toegang tot betere faciliteiten, maar kon daar niet lang gebruik van maken: Curie overleed twee jaar later toen hij werd overreden door een rijtuig. Zijn werk werd door Marie voortgezet. Pierre Curie was, evenals zijn vrouw, een groot geleerde, maar Marie oversteeg hem door zijn vroege dood. Pierre en Marie Curie hadden twee dochters: Irène die ook baanbrekend werk op het gebied van de scheikunde verrichte en Ève die journaliste en musicus werd.

Report this document

For any questions or suggestions please email
cust-service@docsford.com