DOC

Financial Statements & Cash Flows - iSites

By Alma Lawrence,2014-05-06 12:21
9 views 0
Financial Statements & Cash Flows - iSites

Managerial Finance Problem Review Set Financial Statement Cash Flow

1.)

    Consider the balance sheet of Wilkes Industries as shown below. Because Wilkes has $800,000 of retained earnings, the company would be able to pay cash to buy an asset with a cost of $200,000.

Cash $ 50,000 Accounts payable $ 100,000

    Inventory 200,000 Accruals 100,000

    Accounts receivable 250,000 Total CL $ 200,000

    Total CA $ 500,000 Debt 200,000

    Net fixed assets $ 900,000 Common stock 200,000

     Retained earnings 800,000

    Total assets $1,400,000 Total L & E $1,400,000

     a. True

     b. False

2.)

    To estimate the cash flow from operations, depreciation must be added back to net income because it is a non-cash charge that has been deducted from

    revenue.

a. True

    b. False

3.)

    The time dimension is important in financial statement analysis. The balance sheet shows the firm's financial position at a given point in time, the income statement shows results over a period of time, and the statement of cash flows reflects changes in the firm's accounts over that period of time.

a. True

    b. False

4.)

    On its 2007 balance sheet, Barngrover Books showed $510 million of retained earnings, and exactly that same amount was shown the following year.

    Assuming that no earnings restatements were issued, which of the following statements is CORRECT?

a. If the company lost money in 2007, they must have paid dividends.

    b. The company must have had zero net income in 2007.

    c. The company must have paid out half of its earnings as dividends.

    d. The company must have paid no dividends in 2007.

    e. Dividends could have been paid in 2007, but they would have had to equal

    the earnings for the year.

5.)

    Below are the 2005 and 2006 year-end balance sheets for Wolken Enterprises:

    Assets: 2006 2005 Cash $ 200,000 $ 170,000 Accounts receivable 864,000 700,000 Inventories 2,000,000 1,400,000

     Total current assets $ 3,064,000 $2,270,000 Net fixed assets 6,000,000 5,600,000 Total assets $ 9,064,000 $7,870,000

    Liabilities and equity: Accounts payable $ 1,400,000 $1,090,000 Notes payable 1,600,000 1,800,000

     Total current liabilities $ 3,000,000 $2,890,000 Long-term debt 2,400,000 2,400,000 Common stock 3,000,000 2,000,000 Retained earnings 664,000 580,000

     Total common equity $ 3,664,000 $2,580,000 Total liabilities and equity $ 9,064,000 $7,870,000

Wolken has never paid a dividend on its common stock, and it issued

    $2,400,000 of 10-year non-callable, long-term debt in 2005. As of the end of 2006, none of the principal on this debt had been repaid. Assume that the

    company’s sales in 2005 and 2006 were the same. Which of the following statements must be CORRECT?

    a. Wolken increased its short-term bank debt in 2006. b. Wolken issued long-term debt in 2006. c. Wolken issued new common stock in 2006. d. Wolken repurchased some common stock in 2006. e. Wolken had negative net income in 2006.

6.)

Below is the common equity section (in millions) of Teweles Technology’s last

    two year-end balance sheets:

    2006 2005 Common stock $2,000 $1,000 Retained earnings 2,000 2,340 Total common equity $4,000 $3,340

Teweles has never paid a dividend to its common stockholders. Which of the

    following statements is CORRECT?

a. The company’s net income in 2006 was higher than in 2005.

    b. Teweles issued common stock in 2006.

    c. The market price of Teweles' stock doubled in 2006.

    d. Teweles had positive net income in both 2005 and 2006, but the company’s

    net income in 2006 was lower than it was in 2005.

    e. The company has more equity than debt on its balance sheet.

7.)

Which of the following statements is CORRECT?

    a. The more depreciation a firm reports, the higher its tax bill, other

    things held constant.

    b. People sometimes talk about the firm’s net cash flow, which is shown as

    the lowest entry on the income statement, hence it is often called "the

    bottom line.”

    c. Depreciation reduces a firm’s cash balance, so an increase in

    depreciation would normally lead to a reduction in the firm’s net cash

    flow.

    d. Net cash flow (NCF) is often defined as follows:

     Net Cash Flow = Net Income + Depreciation and Amortization Charges.

    e. Depreciation and amortization are not cash charges, so neither of them

    has an effect on a firm’s reported profits.

8.)

Which of the following statements is CORRECT?

a. Operating cash flow (OCF) is defined as follows:

    OCF = EBIT(1-T) - Depreciation and Amortization.

    b. Changes in working capital have no effect on free cash flow.

    c. Free cash flow (FCF) is defined as follows:

    FCF = EBIT(1 - T)

    + Depreciation and Amortization

     - Capital expenditures required to sustain operations

    - Required changes in net operating working capital.

    d. Free cash flow (FCF) is defined as follows:

     FCF = EBIT(1-T)+ Depreciation and Amortization + Capital expenditures.

    e. Operating cash flow is the same as free cash flow (FCF).

9.)

    Last year, Tucker Technologies had (1) a negative net cash flow from operations, (2) a negative free cash flow, and (3) an increase in cash as reported on its balance sheet. Which of the following factors could explain this situation?

a. The company had a sharp increase in its inventories.

    b. The company had a sharp increase in its accrued liabilities.

    c. The company sold a new issue of common stock.

    d. The company made a large capital investment early in the year.

    e. The company had a sharp increase in its depreciation and amortization

    expenses.

10.)

    Meric Mining Inc. recently reported $15,000 of sales, $7,500 of operating costs other than depreciation, and $1,200 of depreciation. The company had no amortization charges, it had outstanding $6,500 of bonds that carry a 6.25% interest rate, and its federal-plus-state income tax rate was 35%. How much was the firm's net income after taxes? Meric uses the same

    depreciation expense for tax and stockholder reporting purposes.

a. $3,284.55

    b. $3,457.42

    c. $3,639.39

    d. $3,830.94

    e. $4,022.48

11.)

During 2007, Bascom Bakery Inc. paid out $21,750 of common dividends. It

    ended the year with $187,500 of retained earnings versus the prior year’s retained earnings of $132,250. How much net income did the firm earn during the year?

a. $77,000

    b. $80,850

    c. $84,893

    d. $89,137

    e. $93,594

12.)

    TSW Inc. had the following data for last year: Net income = $800; Net operating profit after taxes (NOPAT) = $700; Total assets = $3,000; and Total operating capital = $2,000. Information for the just-completed year

    is as follows: Net income = $1,000; Net operating profit after taxes (NOPAT) = $925; Total assets = $2,600; and Total operating capital = $2,500. How much free cash flow did the firm generate during the just-completed

    year?

a. $383

    b. $425

    c. $468

    d. $514

    e. $566

13.)

    Rao Corporation has the following balance sheet. How much net operating working capital does the firm have?

Cash $ 10 Accounts payable $ 20

    Short-term investments Accruals 20

    Accounts receivable 50 Notes payable 50

    Inventory 40 Current liabilities $ 90

     Current assets $130 Long-term debt 0

    Net fixed assets 100 Common equity 30

     Retained earnings 50

    Total assets $230 Total liab. & equity $230

a. $54.00

    b. $60.00

    c. $66.00

    d. $72.60

    e. $79.86

14.)

    Wells Water Systems recently reported $8,250 of sales, $4,500 of operating costs other than depreciation, and $950 of depreciation. The company had no amortization charges, it had $3,250 of outstanding bonds that carry a 6.75% interest rate, and its federal-plus-state income tax rate was 35%. In order to sustain its operations and thus generate sales and cash flows in the

    future, the firm was required to spend $750 to buy new fixed assets and to invest $250 in net operating working capital. How much free cash flow did Wells generate?

a. $1,770.00

    b. $1,858.50

    c. $1,951.43

    d. $2,049.00

    e. $2,151.45

15.)

    Edwards Electronics recently reported $11,250 of sales, $5,500 of operating costs other than depreciation, and $1,250 of depreciation. The company had no amortization charges, it had $3,500 of bonds that carry a 6.25% interest

    rate, and its federal-plus-state income tax rate was 35%. How much was its net cash flow?

a. $3,284.75

    b. $3,457.63

    c. $3,639.61

    d. $3,831.17

    e. $4,032.81

Solutions

    1.) b 2.) a 3.) a 4.) e 5.) c 6.) b 7.) d 8.) c 9.) c 10.) d 11.) a 12.) b 13.) b 14.) a 15.) e

Report this document

For any questions or suggestions please email
cust-service@docsford.com