DOC

Kapitulli 2

By Cindy Grant,2014-11-20 18:32
14 views 0
Kapitulli 2 Gloria TYXHARI Page 1 11/20/2012 Hyrje ne Internet Explorer dhe World Wide Web Me rritjen e interesit per internetin dhe WWW, termi browser ka filluar te perdoret gjithnje e me teper. Nje browser eshte nje pjese software-i shume e rendesishme qe na mundeson kerkimin ne internet, ku ka nje bote te t..

     Kapitulli 2

    Hyrje ne Internet Explorer dhe World Wide Web

    Me rritjen e interesit per internetin dhe WWW, termi browser ka filluar te perdoret gjithnje e me teper. Nje browser eshte nje pjese software-i shume e rendesishme qe na mundeson kerkimin ne internet, ku ka nje bote te tere me informacione dhe produkte te cilat ju mund ti zbuloni duke kerkuar. Dy browser-at me te perdorshem jane Microsoft’s

    Internet Explorer dhe Netscape Communicator. Ju mund te uleni prane kompjuterit dhe ne disa sekonda kerkoni informacione nga e gjithe bota. Kjo behet e mundur nepermjet faqeve te internetit te quajtura search engine. Nepermjet browserit kerkohet search engine me te cilen ju preferoni te punoni, dhe pasi keni bere pyetjen ose kerkesen search engine pergjigjet ne disa sekonda duke listuar shume web sites qe kane informacion rreth asaj qe kerkuat. Interneti eshte nje mjet shume i mire per te shkembyer informacion.

Lidhja me Internetin

    Per tu lidhur me internetin ju duhet nje kompjuter, nje modem ose karte rrjeti, software per internetin dhe njohuri per te instaluar dhe perdorur programin.

    Hapi i pare per te krijuar nje lidhje me internetin eshte te regjistrohesh ne nje ISP (Internet Service Provider). ISP lidh kompjuterin tuaj me modemin ose rrjetin kompjuterik dhe ju cakton nje llogari. Kur caktohet llogaria juaj me ISP duhet te hapni Internet Connection Wizard (ICW). Ky program mund te gjendet ne menune Start, Programs Accessories Communications. Dritarja do te kete pamjen e meposhtme.

Gloria TYXHARI Page 1 11/20/2012

     Kapitulli 2

    Pasi hapet dritarja duhet thjesht te ndiqni instruksionet ne ICW per te vendosur settings me te pershtatshmet per lidhjen qe ju doni te beni. Vendosja dhe regullimi i ketyre settings do ju ndihmoje qe gjerat te rrjedhin me shtruar dhe do ju ndihmojne te rilidheni me internetin nqs shkeputeni ndonjehere nga Interneti aksidentalisht. Nqs jeni te interesuar te mesoni me shume rreth internetit dhe funksioneve te tij klikoni tek butoni Tutorial qe eshte i vendosur ne dritaren e pare te ICW. Ne momentin qe kryhet lidhja me internetin atehere ju jeni gati per te komunikuar ne internet.

Karakteristikat e Internet Explorer

    Browser-i eshte nje program qe shfaq disa file ne internet ne nje menyre te aksesueshme dhe kur shfaqen jane vizualisht te kendeshme.

    Nje URL (Uniform Resource Locator / Universal Resource Locator) tregohet ne panelin e adreses qe ndodhet ne pjesen e siperme te dritares se brouserit. URL pershkruan vendndodhjen e file-it qe browseri po load ose ka shfaqur. Sic e keni vene re ne internet URL fillon ne http:// (HTTP HyperText Transfer Protocol), ky eshte formati i pjeses me te madhe te URL-ve. Per te kaluar ne nje URL te re mjafton te klikoni ne nje vend brenda panelit te adreses, ne momentin qe teksti i adreses theksohet / ngjyroset shkruani URL e re dhe shtypni tasten ENTER.

    Nje element tjeter i rendesishem eshte hyperlink-u. Nje Hyperlink eshte nje element visual ne faqen e nje webi qe kur klikohet shfaq / load nje URL. Duke klikuar ne kete hyperlink browser-i automatikisht do te lodoje nje URL te re. Kur mouse-i kalon siper nje Gloria TYXHARI Page 2 11/20/2012

     Kapitulli 2

    hyperlink-u ndryshon formen. Zakonisht shnderohet ne formen e dores me gishtin tregues te ngritur lart. Fillimisht hyperlink-u eshte perdorur per si mjet publikimi per tekstet shkencore. Hyperlink-u ka luajtur nje rol thelbesor ne berjen e internetit me interesant dhe dinamik ne dhenien e informacioneve.

    IE5 ka kontrolle build-in qe regjistron URL e faqeve qe keni hapur me ane te browserit. Ky regjistrim quhet History (historik) dhe ruhet ne menyre kronologjike sipas dates. Ka disa menyre ne perdorimin e historikut. Menyra me e thjeshte eshte perdorimi i butonave Forward dhe Back. Ne fillim te pjeses se browserit ne te majte. Nqs klikoni Back atehere browseri do te reload faqen e fundit qe keni kontrolluar. Butoni Forward load faqen pasardhese ne historik (butoni Forward perdoret vetem pasi te keni shkuar njehere mbrapa ne historikun tuaj). Ne faqet qe update-ohen shpesh mund te klikoni butonin Refresh. Kjo do ti shkaktoje browser-it te load versionin e minutes se funditte URL qe po perdorni. Mund te shkoni para dhe mbrapa ne historik duke kaluar disa faqe njeheresh duke klikuar ne nje shigjete te vogel me drejtim per poshte qe ndodhet direkt djathtas butonave Back dhe Forward. Nga ky veprim do te shfaqet nje liste me 5 faqet e fundit qe keni perdorur. Mund te shkoni direkt ne nje nga keto faqe duke kaluar mouse-in mbi te dhe duke e klikuar.

    Sic u permend me siper hyperlinket perdoren per te urdheruar / drejtuar browserin te shfaqe nje URL te caktuar. Kjo URL mund te jete nje faqe tjeter Webi, nje adrese e-mail, ose nje file. Nqs hyperlink-u eshte i lidhur me nje adrese, duke klikuar ne te nuk hapet nje faqe tjeter webi por do te load programi default i e-mail-it tuaj dhe do te hape nje faqe mesazhi te adresuar personit ose marresit te specifikuar ne adresen e e-mail-it. Nqs URL i adresohet nje file qe brouser-I nuk eshte i afte ta shfaqe atehere ju jep mundesine ta download ate file. (kur download nje file ju beni nje kopje te atij file ne kompjuterin tuaj).

    Nderfaqa e browserit ju mundeson te download te gjitha elementet e nje Website duke perfshire kodin dhe cdo element grafik qe shfaqet ne ate faqe. Mund te save-oni imazhet e faqes duke klikuar me te djathtem mbi imazh dhe duke zgjedhur opsionin Save Picture As. Ate imazh ju mund ta ruani dhe si wallpaper opsioni i te ciles del ne po te njejten menyre si per Save Picture As. Per te patur kodin e faqes klikoni Save As ne menune File duke specifikuar nje vend.

    Nje karakteristike e re e IE5 qe lidhet me funksionet e historikut te panelit te adresave eshte dhe AutoComplete. AutoComplete “mban mend” / regjistron te gjitha URL qe ju keni vizituar per nje periudhe kohe qe by default eshte 30 dite. Kur filloni te shtypni nje URL qe e keni vizituar dhe me pare atehere do te shfaqet nje menu drop down poshte panelit te adresave. Kjo menu permban nje liste me URL te cilat ndodheshin ne historik dhe qe kane ngjashmeri me URL qe ju po mundoheni te shtypni. Nese ndonjera prej URL te shfaqura eshte ajo qe ju kerkoni mjafton te klikoni mbi te per ta hapur. Nje tjeter karakteristike e AutoComplete eshte e lidhur me format (format jane pjeset e website-ve te cilat kerkojne qe jut e fusni informacione). Kur kerkoni dicka ne WWW shpesh hasni forma te ndryshme si psh per futjen e username dhe password per tju lejuar kontrollin e informacionit ne ate faqe. AutoComplete ju ofron opsionin per te ruajtur disa prej informacioneve tuaja ose jo. Pjesa interactive e historikut mund te aktivizohet duke klikuar butonin qe shkruan History. Kjo pjese interactive do ju tregoje historikun tuaj te 30 diteve te fundit (ose cfaredo gjatesi kohe qe ju do ti keni specifikuar). Aty URL-ta shfaqen te ndara sipas dites, javes etj dhe te renditura sipas rendit alfabetik. Nese doni te vizitoni nje prej URL mund te klikoni me mouse mbi to. Pjesa interactive e historikut Gloria TYXHARI Page 3 11/20/2012

     Kapitulli 2

    eshte shume e vlefshme sepse na ndihmon te rikthehemi ne nje faqe te cilen e kemi vizituar dhe me pare por qe nuk i mbajme mend adresen.

Kerkimi ne Internet

    Metoda me e njohur e gjetjes se nje website qe permban informacion per nje teme e cila ne na intereson eshte te kerkojme ne internet nepermjet faqeve te vecanta te quajtura search engine. Search engines vazhdimisht kerkojne dhe eksplorojne faqet e webit dhe mbajne te dhena per faqet qe gjejne. Si search engine me te perdorshme mund te permendim Google (www.google.com), Yahoo (www.yahoo.com), AltaVista

    (www.altavista.com), Info Seek (www.infoseek.com) etj.

    IE5 ka nje karakteristike e cila ju kursen kohe per perdorimin e search engine dhe qe aksesohet duke klikuar butonin Search. Dritarja qe do te hapet eshte shume e thjeshte per tu perdorur. Ne fillim zgjedh nje nga opsionet e renditura me radio button dhe me pas shkruani informacionin qe doni. Kur mbaroni klikoni butonin search. Pas pak sec rezultati i kerkimit do shfaqet ne forme hyperlinku ne ekranin e search-it. Nese nuk jeni te kenaqur me keto rezultate klikoni butonin Next qe ndodhet siper dritares se kerkimit.

Tutorial dhe Help online

    Zgjidhjet per shume probleme qe mund te hasni per shume probleme per perdorimin e IE5 jane te perfshira ne program. IE5 perfshin nje Tour (ekspedite) online dhe Help-in. keto mund te aksesohen nepermjet menuse Help. Kur klikoni ne Tour, web brouser-I i drejtohet nje faqeje qe mirembahet prej Microsoftit (krijuesit te IE5). Kjo faqe, qe permban nje version te tour-it qe shfaqet nepermjet Internet Connection Wizard, prezanton bazat e Internetit, Browser-it dhe IE5 bashke me pershkrimin e shume karakteristikave te tjera me te specifikuara. Ky tour mund te shikohet dhe kontrollohet nepermjet hyperlink-eve.

    Gloria TYXHARI Page 4 11/20/2012

     Kapitulli 2

    Nese ke ndonje menu ose funksion kuptimin e te cilit nuk e dini apo nuk e kuptoni, pergjigjen dhe asistencen me te mire mund tua japi Help-i. Ndihmen mund ta merni sipas permbajtjes, indeksit apo thjesht nepermjet kerkimit te fjaleve kyce.

Ruajtja e siteve te preferuara

    Duke kerkuar ne Internt ju mund te gjeni faqe me informacione te rendesishme apo dhe lojra te cilat i pelqeni dhe do te preferonit tu riktheheshit perseri.

    IE ka nje mekanizem te quajtur Favorites, qe ju lejojne te save-oni URL-te e faqeve qe vizitoni me shpesh, me menyre qe tu riktheheni perseri kur te doni ti shikoni.

    Kur vizitoni nje faqe qe do te donit ta save-onit sit e preferuar, atehere klikoni tek menuja Favourites dhe zgjidhni opsionin Add to Favourites. Kjo faqe do te renditet ne listen e faqeve tuaja te preferuara. Ju mund te shkoni tek faqja juaj e preferuar duke hapur menune favourites dhe duke klikuar mbi faqen qe ju doni. Ju mund ti organizoni keto faqe te preferuara duke klikuar tek menu-ja Favourite dhe duke zgjedhur opsionin Organize Favourite. Nepermjet ketij opsioni ju mund te riemertoni, krijoni folders, nderoni vendet e faqeve nga nje foulder tek tjetri, te delete ate qe nuk ju pelqen me etj.

     Tek ky opsion ju mund te shikoni dhe se sa here keni vizituar faqen.

    Nje opsion tjeter i Organize Favourites eshte ti kerkoni IE te save Webpages te cilat jane pjese e nje site specific te preferuar, qe te mund ta shikoni edhe ofline. Ky opsion aksesohet duke klikuar make available ofline.

File Transfer Protocol

    Ne fillim te kapitullit permendem download-imin, zakonisht downlodoni programe ose versionin e programit te kompresuar per ta instaluar ne kompjuterin tuaj. Download-imi zakonisht fillon ne nje webpage duke klikuar nje hyperlink qe i adresohet nje file ne nje website ose FTP site. FTP qendron per File Transfer Protocol, nje metode e vjeter por akoma shume popullore per te mundesuar shfaqen e te dhenave ne internet. URL e nje faqeje FTP fillon me ftp:// dhe jo me http:// ( qe perdoret me adresat e webpage-ve). Gloria TYXHARI Page 5 11/20/2012

     Kapitulli 2

    Zakonisht faqet ftp aksesohet nepermjet hyperlinkeve. Mejgithate ato mund te aksesohen dhe nepermjet nderfaqesit te browserit te IE. Kur e orientoni browserin drejt nje URL te nje faqeje ftp, do shikoni permbajtjen e direktorise se specifikuar ne ftp. Do dalloni dy lloje objektesh ne ate direktori: file te gatshme per tu download dhe direktori te cilat mund ti hapni. Mund ta download nje file duke klikuar me te djathten mbi ikonen e file-it dhe duke zgjedhur opsionin Save target as dhe specifikoni adresen ku do te deshironit ta download-onit file-in.

    Kur logoheni ne nje faqe ftp, IE5 automatikisht dergon adresen e emailit dhe emrin qe by default shkruhet anonim. Kjo ndodh ne faqet ftp me akses public. Shume faqe ftp kane akses te kufizuar ku vetem njerezit me nje username dhe password mund tu lejohet aksesi i ketyre faqeve.

    Dergimi i nje file-i ne nje vend tjeter ne internet quhet uploading dhe mund te behet nepermjet protokollit ftp. Per te vendosur nje faqe ne nje website zakonisht do ju duhet ta upload ate ne nje ftp server me akses shume te kontrolluar.

Outlook Express dhe Electronic Mail

    E-mail (electronic mail) eshte nje metode e dergimit te mesazheve dhe file-ve te formatuara nepermjet internetit tek njerezit e tjere. Ne varesi te trafikut te internetit, nje mesazh e-maili mund te shkoje kudo ne bote ne me pak se disa sekonda. E-mail eshte nje nga sherbimet me te perdorshmet te internetit.

    Kur regjistroheni ne nje ISP, ju jepet nje adrese e-mail ne formen e username@domain. Emir i domain-it eshte zakonisht kombinimi i emrave te ISP-ve. (aol, msn, prodigy etj) dhe nje prapashtese qe specifikon llojin e adreses se e-mailit. Llojet e domain-it me te zakonshmet jane .com (commercial), .net (network), .org (non-profit organization’s), .edu

    (educational institutions), .mil (military), dhe .gov (government). Ka dhe nje sere lloje suffix-esh te rezervuara per adresat e ndryshme te vendeve reth e perqark botes, sic jane .uk (britania e madhe), .il(izraeli) etj. Cdo adrese e-mail-i duhet te jete unike. Ka shume programe qe dergojne e-mail sic jane Outlook, Netscape Messenger, Eudora etj. Ne kete pjese ne do diskutojme Microsoft Outlook Expres- qe perfshihet dhe instalohet bashke me IE. Faqja e outlook expres duket si me poshte.

Gloria TYXHARI Page 6 11/20/2012

     Kapitulli 2

    Kur hapni outlook per here te pare duhet te plotesoni informacionet reth lidhjes ne internet dhe e-mail. Disa prej te dhenave duhet ti merni nga administratori i rrjetit si psh adresen e serverit.

    Ne outlook expres ju mund te mbani me shume se nje llogari duke klikuar tek menuja Tools dhe zgjidhni opsionin Accounts. Nese do te doni te shtoni nje llogari te re klikoni tek butoni Add dhe zgjidhni opsionin Mail ose News.

    Kur merni mesazhe mund ti save ne hard drive per ti aksesuar me vone. Outlook expres-I ju lejon te krijoni folders per te save mesazhet. Ky program kontrollon disa here ne ore nese kane ardhur mesazhe te reja (kjo frekuence mund te ndryshohet). Kur arin nje mesazh i ri vendoset ne Inbox.

    Pamja e Inbox-it eshte shume e thjeshte.

    Siper dritares ndodhen butona te cilat ju mund ti perdorni si: New Mail, Reply, Forward, Print, Delete etj. Ne anen e djathte jepet lista e mesazheve te derguara te renditura sipas dates ores dhe shfaqet gjithashtu dhe titulli. Per te pare mesazhin duhet te double klik.

    Per te shtuar nje adrese te re klikoni tek butoni addresses siper dritares. Ose tek menu-ja Tools zgjidhni Adress Book.

    Per te shkruar dhe derguar nje mesazh veprohet si tek te gjitha e-mail-et. Klikohet tek new, pastaj send. Dergimi mund ti behet nje personi ose disa personave adresat e te cileve ndahen nga presja. Gjithmone duhet te vendoset nje titull per mesazhin. Dhe dergimi mund tu behet edhe njerezve te cileve megjithese mesazhi nuk u adresohet direkt atyre, ata mund te jene te interesuar ta lexojne. Outlook-u ju jep mundesine qe mesazhin ta formatoni (fonti, ngjyra, madhesia e shkrimit etj). Per ta derguar klikoni send.

Outlook Expres dhe newsgroups

    Me nje newsgroup personi mund te dergoje mesazhe ne zona online te cilat kontrollohen nga shume persona. Njerezit e tjere i shohin keto mesazhe i lexojne dhe ju pergjigjen ne pot e njejtin vend. Pra imagjinojene kete e-mail te derguar jo nje personi te vetem por te Gloria TYXHARI Page 7 11/20/2012

     Kapitulli 2

    derguar ne nje vend ku njerezit terhiqen nga titulli i mesazhit dhe e lexojne ate. Dhjetra mijra newsgroups egzistojne sot dhe dite per dite krijohne te reja, temat e te cilave mbulojne virtualisht cdo fushe.

    Pjesa newsgroups i outlook expresit funksionin pothuajse ne te njejten menyre si dhe e-mail.

    Ju mund ti perdorni newsgroupet per te gjetur informacion, per tiu bashkangjitur nje grupi, per te shkembyer lajme dhe per te mesuar gjera te reja. Por duhet te keni kujdes ne dhenien e informacioneve personale sepse newsgroups jane forume publike.

Kontrollimi i detajeve

    Nje mori e tere default setting ndikojne ne shfaqen e pamjes se jashtme te brouserit. Shumica e tyre jane te modifikueshme tek dritarja e Internet Options.

    Nqs keni nje lidhje te ngadalte dhe qe nuk ju duhet fotot dhe imazhet e vendosura ne per site, mund edhe te konsideroni mundesine per te mos i shfaqur imazhet. Kete opsion mund ta gjeni duke shkuar tek menuja Tools, pastaj zgjedh opsionin internet options. Pasi shfaqet dritarja zgjedhin advanced dhe aty nuk e klikojme Show pictures. Kjo e ndalon browserin te load imazhet e nje web page. Qe te lodohen imazhet kerkojne shume kohe prandaj duke konsideruar kete opsion ju mund te shkurtoni shume kohe. Nen opsionin Programs ju mund te specifikoni programin default per editimin e nje faqeje HTML, e-mail, newsgroups, calendar etj. Specifikimi i tyre shkakton programin e caktuar te aksesohet kur ne na nevoitet. Psh nqs caktojme outlook express si programin default per dergimin e mesazheve atehere kur ju klikoni ne nje link e-mail-i, outlook ekspres do te hape nje faqe mesazhi per ju qe ta shkruani.

    Gloria TYXHARI Page 8 11/20/2012

     Kapitulli 2

    Nen menune Security, ju mte specifikoni nivelin e kujdesit qe IE5 duhet te kete parasysh kur kerkon ne internet per faqe sit e pergjithshme ashtu dhe specifike. Ka 4 nivele te securitise. Ajo me e lehta qe nuk ju shqeteson shume me downlodime dhe cookies (file qe vendosen ne kompjuterin tuaj nga websites, per te mbajtur ose perfituar informacion midis grumbullimeve. Me e sugurta do te ofroje nje sere alertesh dhe alarmesh reth sigurise suaj gjate brousing. Ju duhet te gjeni nje setting qe balancon nivelin e “rehatise”

    qe keni ju me internetin kundrejt tolerances qe keni per nderprerjet nderkohe qe kerkoni ne internet.

    Menuja General, ketu mund te specifikoni nje home page, qe eshte nje web site qe load-et kur hapet browseri dhe qe gjithashtu shfaqet kur ju klikoni butonin Home. Mund te vendosni ketu gjatesine e kohes per te cilen do te deshironit te mbanit historikun. Duke klikuar mbi butonin Settings, mund te caktoni hapesiren e diskut qe ju do te deshironit te caktonit per Cache te web pages. Kjo cache eshte nje zone ne hard drive, qe browseri e perdor per te save automatikisht nje web page dhe elementet e saj per aksesim te shpejte net e ardhmen. Kur ju shikoni nje faqe qe e keni vizituar dhe me pare, IE kontrollon cache per te pare nese ka elemente te te asaj faqeje te save-uara ne cache ne menyre qe te kurseje ca kohe per download. Nese keni nje cashe te madhe ne sasi ndihmon ne shpejtesine e procesit te kerkimit. Ndersa duke pasur nje cashe te vogel kursen hapesiren e hard diskut. Megjithate cache mund te behet dhe problem pasi IE nuk kontrollon gjithnje per tu siguruar qe faqja e ndodhur ne cache eshte ajo e update-uara. Megjithate update-imi behet duke klikuar butonin Refresh, ne kete menyre do kemi pamjet e versionit te fundit.

    Kur mbaroni pune me vendosjen e Internet Options atehere klikoni butonin Apply pastaj klikoni OK. Kjo sekuence veprimesh do aplikoje ndryshimet tuaja.

Gloria TYXHARI Page 9 11/20/2012

Report this document

For any questions or suggestions please email
cust-service@docsford.com