DOC

Unit 5 Meeting your ancestors

By Nancy Baker,2014-01-07 04:56
8 views 0
Unit 5 Meeting your ancestors

    Unit 5 Meeting your ancestors

I. 教材内容分析

    我们这一单元的目的是让学生了解考古学方面的有关知识,同时对人类文明和古代人的生活有所知晓。

    Warming Up 先让学生熟悉照片?然后导入要学的内容?并激发学生的兴趣。

    Pre-reading 分组讨论几副图画?然后各小组选出代表猜测古代人的生活方式和使用工具等方面的内容。

    Comprehending 部分分三个步骤进行操作?让学生进行读前和读后的信息差异比较?然后?指出在住房?工具和穿着打扮等方面古代人与现代人的差别?最后?找出考古学家对周口店遗址考古研究的三个阶段。

    Learning about Language部分设计了一些针对性练习?以期增强学生对本单元语言的学习。其中本部分要求学生掌握的语法是现在完成进行时。

    Using Language部分设计了听与说?读与说?写与说等三方面内容?使学生更进一步了解古代人类的生活。

    Summing UP 主要是对本单元进行概括总结。

    Learning Tip主要介绍多个形容词一起修饰一个名词或名词词组时所使用的一般顺序。

II. 本单元所涉及到的要点是?

    1、教学重点

    1~了解考古学、人类学和人类史的基本知识?

    2~了解有关北京猿人和三星堆等中国以及外国的考古发现情况?

    3~掌握本单元教学目的和要求中的词汇、短语的用法。

    2、教学难点

    1~熟练掌握英语动词的各种时态形式及其用法?并学习现在完成进行时? 2~比较准确地表达“存在”、“度量”及人或事物的“特征”。

    III. 教学计划

    本单元建议分为五课时?

    第一课时?Warming Up, Listening (Workbook) & Talking (Workbook)

    第二、三课时?Pre-reading, Reading & Comprehending

    第四、五课时?Learning about language

    第六、七课时?Reading and speaking(Using Language), Speaking and writing (Using

    Language) & Listening and speaking (Using Language)

    IV. 教学步骤?

    Period 1 Warming Up, Listening (Workbook) & Talking (Workbook)

    Teaching Goals:

    1.To introduce Ss to some archaeological finds.

    2.To develop Ss speaking ability. Teaching Procedures:

     1

Step1. Leading-in

    Purpose: To activate Ss and arouse them to express their opinions about archeological questions.

    Ask Ss to talk about the following questions.

    (1) Have you ever seen any antiques? What are they?

    (2) How are the antiques used?

    (3) What are todays alternatives of the antiques?

Step 2. Warming Up

    Purpose: To lead Ss to the topic of this unit.

    1. Ask Ss to look at the four pictures of Warming Up on P37 and think about the alternatives today?

    2. Divide Ss into four groups and ask them complete the form of Warming Up

    3. Ask Ss to talk about the following questions and encourage Ss to give some information about archaeology.

    (1) What does the object tell us about the life of people who use it?

    (2) What skill does it show the people had?

    4. Ask Ss to look at the outline of archaeology and discuss it.

    The job of archaeologists

     The study of ancient The life of early civilizations Archaeology people

     The life and times of life in Ancient Egypt The evidence from the

    long dead people zhoukoudian caves

Conclusion:

    Archaeology is the ancient civilizations by scientific analysis of physical remains found in the ground. But unlike history it often has to deal with civilizations that have no written records. So it is the job of archaeologists to try to find out as much as they can about the life and time of long dead people by looking at the place where they lived, what they wore, what tools they used and how they buried their dead.

    Step 3. Pre-Listening

    Purpose: To help Ss learn about the context of the Listening part.

     2

1. Group Work

    (1) Ask Ss to look at the following picture and talk about the questions.

? Who was the person in the picture?

    ? Can you say something about him?

    (2) After talking, ask Ss to present their opinions to all classmates. Step 4: Listening (Workbook)

    Purpose: To get the main information in the listening part.

     . To develop Sss listening ability

     To learn something about the preservation of the Terracotta Warriors. 1. Ask Ss to listen to the tape and try to get the main idea of the listening text. 2. Ask Ss to answer the following questions.

    (1) What is the first problem?

    (2) What is the solution to the first problem?

    (3) What is the second problem?

    (4) What is the solution to the second problem?

    3. Ask Ss to listen to the tape for the second time and finish Ex2 on P78. 4. Play the tape again and ask Ss to finish Ex3 on P79 in pairs. 5. Ask Ss to listen again and check the answers.

    Step 5. Talking (Workbook)

    Purpose: To get Ss to talk about how they could help save one of Chinas greatest archaeological

    treasure.

    1.Pre-speaking

(1) Ask Ss to think about these questions and then present their views to all classmates.

     ? Do you like archaeology?

    ? Why do you like archaeology?

    ? How much information have you collected about archaeology?

    (2) Ask Ss to discuss the questions below with their partners.

     ? What kind of qualities should an archaeologist have?

     ? If they want to succeed in their career, what difficulties should they overcome?

     3

2. While-speaking

    Purpose: To get Ss to talk about something about archaeological treasure.

     (1) Show some pictures and ask Ss the following questions. (换图?秦皇墓)

? Do you know what it is?

    ? Is it a magnificent archaeological site?

    ? Is it valuable to us?

(2) Ask Ss to discuss the following question.

    What can we do to preserve the tomb of Emperor Qin Shihuang?

Useful Expressions:

     I think that we should because What if „? I suggest we

     If then maybe we ought to Perhaps we should/could

     It seems likely/unlike that We must ask for help from

(3) After the discussion, ask some pairs to present their ways to preserve it and let the whole class

    decide which is the best.

    Step 6. Homework

     1. Ask Ss to continue discussing archaeology with their partners.

     2. Ask Ss to get on the line and prepare something for Reading. Periods 2&3 Pre-reading, Reading & Comprehending

    Teaching Goals:

    1. To give Ss information about one site where early people lived in China.

    2. Ito have an insight into the kind of questioning techniques. Teaching Procedures:

    Step 1. Pre-reading

    Purpose: To arouse Ss interest in learning about archaeology.

1. Show some pictures and encourage Ss to give as much information about the pictures as

    possible.

     4

2. Ask Ss to complete the form of Pre-reading on P37 by discussing in pairs.

3. Ask Ss to look at the following pictures and answer the question.

What can you see from the pictures?

Step 2. Fast reading

    Purpose: To get a brief understanding of the text.

    (1) Ask Ss to read the text quickly and complete the following form. Object What can be discovered from it ?

    Needle 1 They repaired or made clothes.

    2.

    3.

    conclusion:

    necklace 1. They cared about their appearance.

    2.

    conclusion:

    3.

    conclusion:

    4.

    conclusion:

     5

    Suggested Answer:

    Object What can be discovered from it ?

    Needle 1 They repaired or made clothes.

    2 No methods of making material has been found.

    3 Tools have been found to cut and clean animal skins.

    conclusion: So early people probably wore animal skins.

    necklace 1 They cared about their appearance.

    2 Some of the beads were made of animal bones.

    conclusion: So early people killed, cut up and most probably ate

    animals.

    3 Some of the beads were made of animal bones.

    conclusion: So early people caught and probably ate fish in the nearly

    lake (as shown by botanical analyses).

    4 Some of the beads were made of seashells.

    conclusion: So early people may have travelled to the sea or traded with

    people who had seashells.

    (2) Get Ss to write down the three stages of the archaeologists part of the dialogue.

    Suggested Answers:

    Stage 1: Life in the cave

    Stage 2: What we can learn from a needle

    Stage 3: What we can learn from a necklace

    Step 3. Intensive reading

    Purpose: To get Ss to have some details in the text.

    (1) Ask Ss to read the text carefully and try to get some details from the text. Work in pairs and

    try to tell which of the following statements are true and which are false and why.

    ? The archaeologists have only found human and animal bones.

    ? The archaeologists have been finding the bones of tigers and bears in the caves.

    ? The needle they used was very useless.

    ? Early people really care about their appearance.

    Suggested Answers:

    ? F ? T ? F ? T

    (2) Ask Ss to take the quiz below and according to the questions, see whether Ss can grasp the details of the text.

    ?Through the conversation, everything about our earliest people is mentioned

    EXCEPT______.

    A. homes B. tools C. dress D. entertainment

    ? Our earliest people in the Zhoukoudian Caves kept themselves warm by ______.

    A. working B. fighting C. making fires D. hunting

    ?Evidence has showed that the earliest people in the Caves used_______ to make clothes

    according to the conversation.

     6

    A. leaves B. tree skins C. animal skins D. cotton

    ?The main idea of the text is about the ___ of our earliest people in the Zhoukoudian Caves.

    A. life and habits B. food and clothing

    C. homes and fishing D. farming and hunting

    ?From the conversation we can infer that the earliest people in the Caves were very _____.

    A. busy and rich B. idle and lazy C. clever and hard-working D. stupid and cruel Suggested Answers:

    ? D ? C ? C ? A ? C

    (3) Ask Ss to finish Ex2 on P39 and discuss their answers.

    Step 4. Retelling

    Ask Ss to retell the text briefly in the first person with the following words and phrases.

    higher up, in the centre of, the bones of tigers and bears, wear clothes, cut up, rub an ample, on their journeys, grow their own crops

Suggested Answers:

    We have found human and animal bones in those caves higher up the hill as well as tools and ornaments. We have discovered fireplaces in the centre of the caves where they constuted fires. We have been finding the bones of tigers and bears in the caves. Our evidence suggests they did indeed wear clothes made from animal skins. It seems that they might have used sharpened stone tools to cut up the animals and remove their skin. After that they would have had to rub an ample amount of salt inside the skin trade between early peoples or they traveled to the seaside on their journeys. They didnt grow their own crops, but picked fruit and killed animals.

    Step 5. Word study.

    Purpose: To train Sss listening ability and language capacity.

    Divided into three groups. Each group is supposed to read through each part, and then find the following phrases.

     7

as well as a pleasure to

     keep out be aware that

     cut up in the centre of

     clue to be made of

     regardless of be used to do sth

     sharewith on one'

     keepburning usefor

     mean to do

     I wonder how makesoft

     continue doing sth move around

Step 6. Sentence study

    Explain some important sentences

    (1) You must be aware that weve found evidence of some of the earliest people who

    lived in this part of the world.

     (2) So we think it is reasonable to assume they lived in these caves, regardless of the cold.

     (3) That would have kept them warm, cooked the food and scared wild animals away as well.

     (4) We have been excavating layers of ash almost six meters thick, which suggests that they

    might have kept the fire burning all winter.

     (5) This one looks very like a fish bone.

     (6) Thats why they are called hunters and gatherers.

    Step 7. Discussion

    Ask Ss to discuss the following questions with their partners and give their own opinions.

     (1) How did the earliest people keep warm?

     (2) What animals were their most dangerous animals?

     (3) Did they grow their own crops?

     Suggested answers:

     (1) They set up fireplaces in the centre of the caves and hang animal skins at the cave mouth

    to keep out the cold.

     (2) Tigers and bears.

     (3) No, they didnt. Encourage Ss to give their opinions.

    Step 8. Homework

     1. Ask Ss to use the new words and expressions to make some sentences.

     2. Ask Ss to write a short passage about the story of the earliest people.

    Period 4&5 Learning about Language

    Teaching Goals: 1.To enable Ss to master some new words and expressions.

     2. To get Ss to have knowledge of this grammar point: the present perfect continuous tense

    Teaching Procedures:

     8

Step 1.Word study

    1. Ask Ss to complete the following sentences according to the notes (1) The event has a far-reaching historical s_______.

    (2) ______;不知怎么地~he couldnt get to sleep.

    (3) They will make a s_______;彻底的~search of the city.

    (4) The workers are ______;挖掘~a tunnel through the mountain.

    (5) We made a careful _______;分析~of the problem.

    Suggested Answers:

    (1). significance (2) Somehow (3) systematic (4) excavating (5) analysis 2. Ask Ss to choose the best answers to the following questions. (1) We_____ for the bus half an hour, but it has not come yet.

    A. have been waiting B. have waited

    C. are waiting D. have been waited

    (2) You are so late. We ____ you for a whole hour.

     A. waited B. had waited C. were waiting for D. have been waiting for (3) He ____ articles for our wall-newspaper the three years, and he _____about thirty articles.

     A. has written; has written

     B. has been writing; wrote

     C. is write; has been writing

     D. has been writing; has written

    (4) It _____ for two days. The roads will be blocked if it ______ soon.

     A. snowed; wont B. has been snowing; doesn't stop

     C. has snowed; wont stop D. snow ; doesnt stop

    (5) It _____ for two hours and the ground is too wet to play on, so the match______.

     A. has been raining; has put off B. has rained; is put off

     C. was raining; has been put off D. has been raining; has been put off (6) He wanted to know how this _______.

     A. had happened B. happened C. has happened D. has been happening (7) I welcome any change that will _____ something better.

     A. lead in B. lead to C. bring in D. bring up (8) I think her ideas are right, but _____ Im not completely sure.

     A. somewhat B. somehow C. somewhere D. sometime

    (9) He was late _______ the traffic jam.

     A. lead to B. as a result C. as a result of D. because (10) I ______ him, because he often tells lies.

     A. think much of B. think highly of

     C. think little of D. think high of

    Suggested Answers:

    (1) A (2) D (3) D (4) B (5) D (6) A (7) B (8) B (9) C (10) C

    3. Ask Ss to complete the following sentences with the phrases in the form. in spite of ; think highly of; lead to; take turns to ;refer to; be fed up with

     9

(1) Dont _____ the dictionary if you come across a new word when you read a passage.

    (2) _____ the heavy rain, they went to school as usual.

    (3) I _____ his constant complaint about the had condition.

    (4) Wed better _____ drive the car , for its a long journey. (5) His carelessness _____ an accident. (6) I dont ________________ her idea.

    Suggested Answers:

    (1) refer to

     (2) In spite of

     (3) am/was fed up with

     (4) take turns to

     (5) led to

     (6) think highly of

    Step 2. Grammar

    Purpose : To get Ss to have knowledge of the grammar point: the present perfect continuous

    tense.

    .

    1. Explain the grammar point for Ss. (1) 现在完成时的“已完成”用法强调动作的完成?而现在完成进行时表示动作未完成。试分析?

    I have read David Copperfield.;已看完~

    I have been reading the novel.;未看完~

    They have built an oil ship.;已造成~

    They have been building the oil ship.;未造成~

    (2) 在与表示一段时间的状语连用时?现在完成时的“未完成”用法和现在完成时都表示动作过程的持续性?但用现在完成时更强调动作延续时间的长久。如?

     How long have you learned English?=How long have you been learning English?

    Ive been staying in the hotel for six weeks. 我在这家旅馆一直住了六个星期。

    My parents have lived in this city all their lives.

    我的双亲在这住了一辈子。

    (3) 现在完成时同某些频度副词或数字连用时?表示反复的;可能有间断~动作?现在完成时可以表示反复的不间断动作?不能同表示具体次数和完成事物的具体数字并存。如? Ive written two letters. 我写了两封信。

    Ive been writing letters. 我一直在写信。

    Ive read this poem six times this evening. Ive been reading this poem six times this evening.(错句)

    (4) 现在完成时不带感情色彩?使用现在完成进行时带有感情色彩。试分析?

     He has been talking too much.(表示厌烦)

     Someone has been using my pen.(表示埋怨)

    (5) 表示状态动词的“未完成”用法?用现在完成时?不宜用现在完成进行时。如?

     10

Report this document

For any questions or suggestions please email
cust-service@docsford.com