DOC

03doc - Collegiate Quiz Bowl Packet Archive

By Terry Jones,2014-07-11 10:08
17 views 0
03doc - Collegiate Quiz Bowl Packet Archive ...

VCU Open 2008Round 3Tossups

1. The protagonist of this novel has an internal dialogue between the figures of “Q” and “A” after

    realizing that he hates poor people, and saves his friend from being charged with adultery by hiding in the

    bathroom of a hotel before attacking “spiritually married men” while hitchhiking. One character is

    described as writing good poetry in the Nassau Lit, Thomas Parke D’Invilliers, while the main character wins membership in the Cottage Club and is about to take over the editorship of a newspaper before he is

    disqualified due to low grades. Later, that character maintains an epistolary romance with a woman met

    during a vacation in Minneapolis, Isabelle Borge. Rosalind Connage and the suicidal Eleanor Borge are

    some of the other women whom the central Princeton student meets. For 10 points, name this novel about

    Amory Blaine, written by F. Scott Fitzgerald.

    ANSWER: This Side of Paradise

2. He put forth a “three-fold distinction” in order to solve the problem of universals, and his ideas about

    the structure of the universe are found in his doctrine of “a summoning of the good.” Some of his writings

    defend the Christian notion of the immortality of the individual soul against a contemporary strain of

    though that said all humans become part of a single intelligence upon death. His original thought is

    inserted as “experiments” and “digressions” in his commentaries on earlier texts, written while he held the

    “foreigners” chair at Paris, and this man argued against the Averroists. In 1248, he was dispatched to

    found the first Studium Generalei in Germany at Cologne. This patron saint of scientists is chiefly

    important for his interpretations of Aristotle, which made that philosopher prominent again in the West.

    For 10 points, name this Dominican who was also the instructor of Thomas Aquinas.

    ANSWER: Albertus Magnus [or Albert the Great; or Albert of Cologne; prompt on Albertus]

3. His decision-making was often erratic due to his addiction to pain medications following a riding

    accident, and a mocking verse dating to his college days accused him of “dining at Blenheim once a

    week.” This man was once brought to tears during an argument with Kitchener while holding a job in

    which he succeeded Lord Elgin, and his several writings on international politics included Persia and the

    Persian Question. In response to a request for mediation by Wladyslaw Grabski, he suggested ceding

    parts of Galicia according to a plan later mandated at Yalta. For 10 points, name this former viceroy of

    India who was the post-World War I foreign secretary of Britain, in which role he proposed his namesake

    “line.”

    ANSWER: George Nathaniel Curzon, Marquess Curzon of Kedleston, Viscount Scarsdale, Baron Ravensdale

4. One member of this phylum possesses Cuvierian tubules that can be used by humans as bandages. One

    predator in this phylum was shown by Paine to be a keystone species, and another species was recently

    shown to begin asexual propagation when its larvae detect mucus from nearby predators. In addition to

    Pisaster ochraceus and Dendraster excentricus, some members of class Holothuroidea can shoot part of their digestive tract out of their anus. Other members of this phylum may have a five-sided jaw structure

    called Aristotle's lantern or a red pigmented photoreceptor, which is found in members of class

    Asteroidea. For 10 points, name this deuterostome phylum whose members, such as sea urchins and sea

    stars, have radial symmetry and a water vascular system.

    ANSWER: Echinodermata [also accept echinoderms]

5. He wrote his major work in his newfound free time while holding a spoils system job as the state

    supervisor of gas meter inspection. A member of the United Labor Party, this man later ran for mayor of

    New York, losing to Abram Hewitt but finishing ahead of Republican candidate Theodore Roosevelt. One

    section of his most noted book is entitled “Disproof of the Malthusian theory,” and that book begins by

    redefining certain concepts from the works of Ricardo before explaining the author’s new “remedy” for

    the problem of distribution. His book argues that the factors which make the free market work on labor

    and capital do not apply to a certain resource because that resource can never increase in supply. For 10

    points, name this man who proposed that a seizure of economic rent, or a single tax on landholding only,

    should be implemented in his Progress and Poverty.

    ANSWER: Henry George

6. After taking power, this man came to agreement with such Muslim rulers as Qïlïch Arslan for

    temporary peace. After losing control over Antioch, this ruler fought a battle with the new king of that

    place, Bohemond I, over control of the Avlona area in Greece. This man’s forces had previously defeated

    Robert Guiscard in Greece. This son of Anna Dalassena overthrew Nicephorus III, and his reign was

    chronicled in a namesake book by his daughter Anna. For 10 points, name this founder of a dynasty who

    was in power during the First Crusade as Byzantine emperor.

    ANSWER: Alexius I or Alexius Comnenus [prompt on Alexius]

7. One writer used this language for such poems as "The Iron Cow Must Sweat" and the stories collected

    in Catastrophes before renouncing it and publishing subsequent works in English such as The True

    Confessions of an Albino Terrorist. Such figures as Adam Small and Etienne Leroux participated in the

    Sestigers, a group writing in this language, which had opposite politics to its early poets such as Totius.

    The slave Galant kills a member of the central family and Ma Rose becomes the spokesman for native

    dignity in A Chain of Voices, a novel by the author of A Dry White Season who may be the foremost

    author in this language. For 10 points, name this tongue of Breyten Breytenbach and Andre Brink, a

    Dutch-derived language which competes with English and Xhosa for prominence in South Africa.

    ANSWER: Afrikaans

8. This man’s rule was secured by the victory at the Battle of Celaya. At the end of his term in office, he

    campaigned for the election of Ignacio Bonillas and tried to steal some of the treasury, but was killed

    while fleeing to Veracruz. He was serving as governor of Coahuila when he first chose to rebel, and he

    was the military leader of the Constitutionalist Army, which campaigned to displace the assassin of his

    former confederate Francisco Madero. He successfully maintained World War I neutrality, but he

    frustrated the United States by opposing Pershing’s incursion. Succeeded by Alvaro Obregón, this

    opponent of Victoriano Huerta had problems consolidating his rule due to his more radical associates,

    Pancho Villa and Emiliano Zapata. For 10 points, name this rebel against Porfirio Díaz who became the

    first president of the Mexican Republic.

    ANSWER: Venustiano Carranza

9. The marble and granite base of one of this man's sculptures was supplied by Charles Follen McKim,

    who convinced Columbia University to commission his figure of a woman with a laurel wreath reading

    the Bible, Alma Mater. He adorned a New York customs house designed by Cass Gilbert with figures of a throne of skulls and a woman in Hindu dress, the figure of Columbia stepping on Quetzlcoatl, and a

    sleeping African in his series Four Continents, and he also did bronze doors for the Boston Public Library

    and an equestrian statue of Grant. For 10 points, name this sculptor who was commissioned to mark the

    hundredth anniversary of the Battle of Concord with The Minute Man.

    ANSWER: Daniel Chester French

10. According to Chorley, their maximum width is located approximately three-tenths of the distance

    from their most distinctive feature. The flute theory describes the formation of the spindle-shaped type of

    these objects, and Boulton's hypothesis states the more common variety is formed by the erosional

    streamlining of rock obstacles. These objects can cluster to form a swarm, the largest one of which is

    found in west-central New York. Often arranged in belts, these objects feature a tapered end that points in

    the direction of glacier advance. For 10 points, name these tear-shaped elongated hills of unstratified

    glacial drift.

    ANSWER: drumlins

11. A volume of poetry with this name contains a narrator who screams "Love should be put into action!"

    in "Chemin de Fer" and a confused city dweller who thinks the moon is a hole in the sky in "The Man-

    Moth." “The Weed” and “The Fish” are other poems from that book by Elizabeth Bishop. This title also

    refers to a novel in which the main character’s father decides he is no longer an Anglican believer and

    accepts a remote teaching job, causing the family to move away from the house of Captain Lennox. In

    that novel, Bessie Higgins is dying of pollution-induced lung disease and strikers attempt to assault John

    Thornton, who ultimately marries Margaret Hale. For 10 points, name this geographically titled Elizabeth

    Gaskell novel.

    ANSWER: North and South

12. One of the most popular episodes of this show involves a bargain struck with a character played by

    Anthony Anderson to give prison protection to one of the major characters, who had been informed upon

    by Emolia Melendez for swiping a bag of heroin. This show spent nearly a million dollars on a fifteen-

    minute “promosode” taking place between its fifth and sixth seasons that was released for free to the

    Internet. A character who tries to mediate between the extremes on this show is Claudette Wyms, who

    sympathizes with neither the by-the-book Captain Aceveda nor the leader of the Strike Team. For 10

    points, name this show in which Vic Mackey, played by Michael Chiklis, is a horribly abusive police

    detective, a lauded drama on FX.

    ANSWER: The Shield

13. By averaging this quantity, the reduction of a certain intermolecular function to an angle-independent

    form for polar fluids can be performed in order to express conformal-solution theory. For liquid metals,

    the upper bound of this quantity can be obtained by the Gibbs-Bogoliubov inequality. It is equal to the

    negative product of Boltzmann's constant, temperature, and the natural log of the partition function. The

    change in this quantity is equal to the maximum work accompanying a process, and it is defined as

    internal energy minus the product of temperature and entropy. For 10 points, name this quantity

    symbolized by either A or F, a type of free energy named for a German scientist.

    ANSWER: Helmholtz free energy

14. It follows its climactic “con gran suono” section with a part that combines a triple-pianissimo

    dynamic with strings playing col legno. Only the cello and viola answer the call of the title character at

    first, until a muted trumpet first echoes the melody. That title character is represented by an English horn

    in this work, which is the third part of a cycle that starts with a visit to the “Maidens of the Island.” It was originally conceived as the prelude to an opera called The Building of the Boat, but when that opera was

    abandoned, this tone poem became part of a set of four “symphonic legends.” For 10 points, name this

    most notable part of the Lemminkäinen Legends, which depicts a trip to the Finnish underworld from the

    Kalevala, where the title bird is encountered, a work of Jan Sibelius.

    ANSWER: The Swan of Tuonela or Tuonelan joutsen

15. One of the biggest losers at this meeting moved to the "island of the white cow" after the king cited a

    fear that St. Peter would turn his back on him. It decided that the style of ancient Roman slaves should be

    the model for monastic tonsure and may have been called because of the influence of queen Eanfled.

    Enforcement of its decisions led to the elevation of Saint Cuthbert over Colman as bishop of Lindisfarne,

    after Colman and Hilda had argued before Oswiu of Northumbria in promoting the losing view here. It

    adopted the calculations of Dionysius Exiguus, and thus the Roman method for figuring the date of Easter,

    ending the distinctiveness of the so-called "Celtic Church." For 10 points, name this 664 synod, which

    took place at an English monastery.

    ANSWER: Synod of Whitby

16. He wrote one notable work of fiction, the novel Norwood: A Tale of Village Life in New England, but

    is more known for such nonfiction works as Evolution and Religion and the product of eight years working in Indianapolis, which led him to explain the special needs of frontier town preaching in his

    Seven Lectures to Young Men. He founded such periodicals as The Independent and The Christian Union,

    which expounded the moderate Congregationalism he learned at Lane Theological Seminary, a school

    founded by this man’s father. A lawsuit by Theodore Tilton accused this man of adultery, starting his feud

    with Victoria Woodhull. For 10 points, name this celebrity preacher of the 1800s, the son of theologian

    Lyman and half-sibling of the suffragist Isabella and the author of Dred and Uncle Tom's Cabin, Harriet. ANSWER: Henry Ward Beecher

17. He created a character who pads his ass in order to look more powerful and takes pride in having the

    best flower garden in Africa, Mr. Blankensee, in a play about Kadidja starting a rebellion that the

    unattractive Leila and the traitor Said get involved in. One of his novels recalls Harcamone achieving

    godhood by killing a prison guard and Bulkaen being a divine instrument as well as a prison lover, after

    the protagonist is given life for stabbing a child in the eye. In addition to The Screens and The Miracle of the Rose, he wrote about The Bishop and The Chief of Police patronizing Irma at the title brothel, Salonge

    poisoning Clare instead of their employer, and Archibald Absalon Wellington arranging a stereotyped

    performance by the title racial group. For 10 points, name this French playwright of The Balcony, The

    Maids, and The Blacks.

    ANSWER: Jean Genet

18. A curse placed on this figure said that he was to immediately combust if he touched a woman without

    her consent. The arrow that killed this figure went all the way through his body and the entire ocean,

    landing back in the quiver from which it came. After allowing himself to become drunk, he was briefly

    imprisoned in Mahishmati by King Kartavirya. Some more positive myths about this figure say that he

    was pious to Brahma, who rewarded him with immunity from injury by devas as well as twenty arms and ten heads, though he did not bother to ask for invulnerability from animals or humans. He bore injuries

    from Airavata’s tusks, Vishnu’s discus, and Indra’s thunderbolt, and this character’s half-brother led the Yakshas. This son of Nikasha and Visravas is burnt in effigy during Dusshera and was vanquished by a

    blow to the heart from the Brahmasthra. For 10 points, name this character who is defeated by an army of

    monkeys under Hanuman; the leader of the Rakshasas who rules Sri Lanka and abducts Sita in the

    Ramayana.

    ANSWER: Ravana

19. Hyun used these molecules as the stationary phases in liquid chromatography experiments. Thomas

    Fyles developed bola-amphiphiles based on this type of molecule to serve as lipid membrane vesicles

    when dispersed in water. These molecules possess a three-dimensional form known as cryptands, and

    have an aza analogue called cyclen. Potassium fluoride can dissolve in benzene when this type of

    molecule is present because the potassium ion can fit in the internal cavity of these molecules. Often used

    as phase transfer catalysts, they were discovered by Charles Pederson of DuPont, and they usually consist

    of at least four oxygens in a ring of twelve or more atoms. For 10 points, name these cyclic polyethers.

    ANSWER: crown ethers

20. The character of the peddler Isacco in this opera was the model for Trabuco in Verdi’s The Force of

    Destiny. One aria from this opera, A questo seno, is sometimes cut and sometimes moved to before or after the Trial Scene, and in it, a lecherous mayor who can’t find his glasses is fooled into not recognizing

    an army deserter. At one point in this opera, a man consigns some cutlery and asks for the resultant

    money to be put in a chestnut tree. Lucia almost foils an attempt to forbid Giannetto marry Ninetta, until

    the mystery of a missing spoon is solved by inspecting the bell tower, where the title character has been

    hiding shiny things its nest. For 10 points, name this opera by Rossini, titled for a brigandious bird.

    ANSWER: The Thieving Magpie or La Gazza ladra

21. The narrator of this work hears birds performing polyphonic chanting after meeting the figure of

    Idelness, then sees a maiden at the Fountain of Narcissus. This poem in octasyllabic couplets opens by

    citing Macrobius’s tale about Scipio to defend the veracity of dreams, and its last four fifths are a

    dialogue between the main characters on political topics. Inspired by Ovid’s Art of Love and the chivalric

    writings of Andreas Capellanus, this poem was attacked by Christine de Pizan for its misogyny and was

    translated into Middle English in a mostly lost work of Geoffrey Chaucer. For 10 points, name this work

    by Guillaume de Lorris and Jean de Meun about a garden of “fin d’amour.” ANSWER: The Romance of the Rose [or Le Roman de la rose]

    22. In his later career, he was sent to Germany to lead an abortive revolution known as the “March Action.” Earlier, his regime reversed territorial losses to Czechoslovakia and Romania and nationalized estates, which caused consternation among his peasant supporters, who wanted immediate transfer of

    property to themselves. He had been imprisoned during World War I, but was able to continue as party

    leader from behind bars, and when he was freed, he immediately became the commissar for foreign

    affairs and de facto head of the new government. His administration included such figures as Gyorgy

    Lukacs and Matyas Rakosi, but food shortages led to the quick end to his 1919 regime. For 10 points,

    name this leader of the abortive Hungarian Soviet Republic.

    ANSWER: Bela Kun

VCU Open 2008Round 3Bonuses

1. Led by such figures as Hanns Lilje and Martin Niemöller, this movement was subsumed into the newly

    organized Evangelical Church of Germany in 1948. For 10 points each:

    [10] Name this association which resolved to resist Nazi attempts to control the Protestant churches of

    Germany, beginning in 1933 as the successor to the Pastors Emergency League.

    ANSWER: the Confessing Church or Bekennende Kirche [10] This author of The Epistle to the Romans and Church Dogmatics was the author of most of the

    manifestos of the Confessing Church.

    ANSWER: Karl Barth

    [10] The major dogmas of the Confessing Church were spelled out in this 1934 document, produced at

    and named for the location of the first synod of the Church.

    ANSWER: Barmen Declaration or Theological Declaration of Barmen

2. Answer the following technology bonus about the future of quizbowl, RSS feeds, for 10 points each.

    [10] RSS is implemented in this language that was derived from SGML.

    ANSWER: XML [accept Extensible Markup Language] [10] The 0.90 version of RSS was developed by Guha while at this company, which is best known for its

    namesake web browser that was dominant until the rise of Internet Explorer in the late 1990s.

    ANSWER: Netscape Communications

    [10] First implemented in RSS 0.92, these objects serve as hyperlinks to files and are used to include

    multimedia content, such as quizbowl podcasts.

    ANSWER: enclosures

3. This poem ends with its title phrase, after asking the addressee to "accept, by custom, what a brother's

    tears drown." For 10 points each:

    [10] Name this poem beginning "I have crossed many countries and much ocean to come to these

    melancholy rites," written by the surviving brother of the subject.

    ANSWER: “Ave Atque Vale” or “Hail and Farewell [10] “Ave Atque Vale” is a poem by this Roman of the first century BCE, who liked to talk about his “sparrow” and wrote some poems to Clodia under the guise of Lesbia. ANSWER: Gaius Valerius Catullus

    [10] This guy was a lot like Catullus in that he wrote the novel Lesbia Brandon and a poem called "Ave

    Atque Vale." This Victorian English writer also created Atalanta in Calydon.

    ANSWER: Algernon Charles Swinburne

4. The Maliki and Shafi'i are among the four Sunni schools of this. For 10 points each:

    [10] Name this system of Islamic law.

    ANSWER: Sharia

    [10] This Sharia school was used in the Abbasid, Seljuq, and Ottoman empires and is still the most

    common in India, Pakistan, the Sunni Middle East, and Central Asia.

    ANSWER: Hanafi

    [10] Along with the Quran, Sunnah, and ijma or consensus, this is the fourth mainstream source for creating Sharia guidelines, and roughly means “analogy.” ANSWER: qiyas

5. Name these artists who worked in the Kingdom of Burgundy, for 10 points each.

    [10] Jahanequin, Herman, and Pol comprised this trio, the nephews of Jean Malouel, who worked on such

    notable illustrated prayer books as the Most Rich Hours of the Duke of Berry.

    ANSWER: the Limbourg Brothers

    [10] This man, a.k.a. the Master of Flémalle, created the Virgin and Child Before a Firescreen and both

    the Werl and Mérode Altarpieces.

    ANSWER: Robert Campin

    [10] Though he was officially employed by the duke of Burgundy for the last fifteen years of his life, he

    was able to stay in Flanders and create such works as Madonna with Canon van der Paele and the Ghent

    Altarpiece, plus a painting with a woman holding her green dress up next to a dude with a really big hat.

    ANSWER: Jan van Eyck

6. Rolf-Dieter Heuer will begin to serve as its Director General in 2009. For 10 points each:

    [10] Name this European particle physics laboratory that is home to the Large Hadron Collider.

    ANSWER: CERN [accept European Organization for Nuclear Research; or its stupid Frenchy name]

    [10] This bubble chamber at CERN was used to discover weak neutral currents in the mid 1970s.

    ANSWER: Gargamelle

    [10] Carlo Rubbia and Simon van der Meer won a Nobel Prize for the discovery of this electrically

    neutral particle that was discovered in the UA1 and UA2 experiments at CERN.

    ANSWER: Z boson

7. Name these medieval universities, for 10 points each.

    [10] Built around a namesake mosque designed by Abu Ishaq as-Sahili, this center of learning was

    patronized by Mansa Musa in Timbuktu.

    ANSWER: Sankore University

    [10] Chartered by Alfonso IX, this home to international lawyer Francisco de Vitoria and the "hall" of

    Luis de León was one of the four major universities of late medieval Europe and the only one of the group

    located in Spain.

    ANSWER: University of Salamanca [10] The thirteenth century medical faculty here performed the first human dissections since the Roman

    period, and it became coeducational before 1800. Along with Padua, the university of this city near

    Ferrara and Modena was a leading Italian school.

    ANSWER: Università Degli Studi Di Bologna

8. It includes "Shower of Tears," "Jealousy and Pride," and "Thanks to the Brook." For 10 points each:

    [10] Name this song cycle about a “beautiful maid of the mill,” based on some contemporary poems by

    the title guy.

    ANSWER: Die schöne Müllerin [10] Die schöne Müllerin was composed by this author of a Great Symphony, Unfinished Symphony, and

    Trout Quintet.

    ANSWER: Franz Schubert

    [10] More poems by Wilhelm Muller provided the basis of this other series of Schubert songs, which

    includes "Good Night," "The Hurdy-Gurdy Man," and "Dream of Spring."

    ANSWER: Winterreise or Winter’s Journey

9. Chemistry textbooks in Denmark refer to it as the Bjerrum equation because that man was the first to

    write the mass action expression in a logarithmic format. For 10 points each:

    [10] Name this equation that is used to calculate the pH of a buffer system.

    ANSWER: Henerson-Hasselbalch equation [10] This other Danish chemist introduced the term buffer and created the modern pH scale.

    ANSWER: Soren Sorenson

    [10] Another "famous" Danish chemist was Henrik Dam, who discovered this vitamin that is required for

    the synthesis of the blood clotting factor prothrombin.

    ANSWER: vitamin K

10. It takes place at the court of the Great Lord of Horikawa, where Yoshihide is willing to do anything in

    order to create the perfectly realistic work of art. For 10 points each:

    [10] Name this short story in which Yoshihide’s daughter Yuzuki and her beloved monkey are set on fire

    in order to provide the necessary model for the completion of the title painting.

    ANSWER: “Hell Screen” or “Jigokuhen [10] “Hell Screen” is a work by this author of “Christ in Nanking,” “The Spider’s Thread,” “In a Grove,”

    and “Rashomon.”

    ANSWER: Akutagawa Ryunosuke or Niihara Ryunosuke [10] This Akutagawa story about a monk who is troubled by the size of the namesake body part shares its

    name with another short story in which people buy tickets to watch the title object walk down Nevsky

    Prospect every day at three o’clock. ANSWER: “The Nose

11. He had his dogs kill some other dogs that were white with red ears, which were owned by Arawn. For

    10 points each:

    [10] Name this father of Pryderi and “lord of Dyfed,” who had to rule the underworld for six months of

    the year as a result.

    ANSWER: Pwyll

    [10] Along with “The Dream of Maxen” and “Lludd and Llevelys,” the story of Pwyll is found in this text,

    a compendium of Welsh mythology organized as “branches” and notably translated by Charlotte Guest.

    ANSWER: the Mabinogion

    [10] Pwyll competed with this figure for the hand of Rhiannon. He later sent Llwyd to destroy the crops

    of Dyfed in revenge for being jilted.

    ANSWER: Gwawl

    12. This man founded The Independent in 1919 to advocate for a constitutionally-based autonomy movement. For 10 points each:

    [10] Name this founder of the Swaraj, the father of the first prime minister of India.

    ANSWER: Pandit Motilal Nehru [prompt on Nehru] [10] This grandson of Motilal Nehru spent fifteen total years as Indian prime minister, once declaring a

    state of emergency and imprisoning her political opponents. She was assassinated by some Sikhs in 1984.

    ANSWER: Indira Priyadarshini Gandhi [prompt on Gandhi]

    [10] One event of Jawaharlal Nehru’s premiership was the annexation of this now-state of India, centered

    on the city of Panajai, which borders Karnataka and Marhashtra and was a Portuguese colony from 1510

    onwards.

    ANSWER: Goa

13. Name these Polish authors, for 10 points each.

    [10] This author of Konrad Wallenrod and Forefathers Eve wrote the Polish national epic, Pan Tadeusz.

    ANSWER: Adam Mickiewicz

    [10] This author of Children of the Soil and Without Dogma used Rome under Nero as the setting for his Christian novel Quo Vadis.

    ANSWER: Henryk Sienkiewicz

    [10] This realist writer may be best known for such stories as The Barrel-Organ and The Doll, though he

    also wrote The Emancipated Women and A Legend of Old Egypt. ANSWER: Bolesław Prus or Aleksander Glowacki

14. Name these Supreme Court decisions arising out of Virginia, for 10 points each.

    [10] Arising out of a refusal by Virginia to abide by the decision in the Fairfax’s Devisee case, this 1816 ruling said that the Judiciary Act of 1789 remained constitutional and Virginia had best abide by the

    Supreme Court's appellate jurisdiction or else.

    ANSWER: Martin v. Hunter's Lessee

    [10] The namesake brothers in this case had been authorized by Congress to sell lottery tickets in the

    District of Columbia, but were arrested for doing so in Norfolk, and appealed in 1821 claiming that

    Virginia could not outlaw a federally approved activity.

    ANSWER: Cohens v. Virginia

    [10] In May 2008 the former Mildred Jeter, the plaintiff in this case, died. Decided unanimously in 1967,

    it invalidated laws against interracial marriage.

    ANSWER: Loving v. Virginia

15. Many famous experiments in psychology have had ethical problems. For 10 points each:

    [10] Wendell Johnson and Mary Tudor performed this experiment on the effect of negative speech

    therapy at the University of Iowa in 1939, traumatizing at least eleven orphans to prove at last that

    traumatizing orphans does not help them overcome speech impediments.

    ANSWER: the Monster Study

    [10] This guy probably should have picked better names than the “wire mother,” “pit of despair,” and

    “rape rack” for the devices he used to test the psychological effects of isolating baby monkeys from their

    mothers.

    ANSWER: Harry Harlow

    [10] Rosalie Rayner and John Watson performed the allegedly remarkable feat of making this small child

    afraid of rats and Santa beards in 1920.

    ANSWER: Little Albert

16. Name these similar British playwrights of the twentieth century, for 10 points each.

    [10] This author of the novel Head to Toe parodied detective plays in Loot and also wrote Entertaining

    Mr. Sloane and What the Butler Saw.

    ANSWER: John Kingsley “Joe” Orton

    [10] Gilda realizes that she is not actually a muse in Design for Living, a play by this author of Private

    Lives and Blithe Spirit.

    ANSWER: Noel Coward

    [10] Kenneth Lake joins a summer immersion program in his French Without Tears, while this author’s popular character of Andrew Crocker-Harris is a stressed-out teacher in The Browning Version.

    ANSWER: Terrence Rattigan

17. His actions affected the parishes of St. Charles and St. James. For 10 points each:

    [10] Name this man who was stopped at Destrehan in 1811, the organizer of a large slave rebellion in

    Louisiana.

    ANSWER: Charles Deslondes [10] St. Charles Parish is also known as this area of Louisiana, which gives the rebellion its name, due to

    the ethnic group settled there by the French in an attempt to create an agricultural base.

    ANSWER: the German Coast [10] The German settlement program was the idea of this man, who dominated the economic life of

    France in 1720 with his Mississippi Bubble scheme.

    ANSWER: John Law

18. Seventeenth and eighteenth centuries philosophers greatly enjoyed responding to the Hypotyposes of

    this man. For 10 points each:

    [10] Name this third century CE philosopher who worked as a doctor while writing on the tropes of

    Aenesidemus and leading the Skeptical school in his era.

    ANSWER: Sextus Empiricus [10] One of Sextus Empiricus’s books in the “outlines” of a doctrine named for this man, whose advocacy

    of epoche earned him credit for founding Skepticism.

    ANSWER: Pyrrhon of Elis

    [10] Logicians, Physicists, and Ethicists are the namesake figures of the five books of this Sextus

    Empiricus text, which was followed by a similar text targeted at Mathematicians.

    ANSWER: Against the Dogmatists

19. Answer the following about the male reproductive system, for 10 points each.

    [10] An alkaline fluid that protects the sperm from the acidic environment of the vagina is released by this

    gland. It also secretes PSA, which is measured when screening for its namesake cancer.

    ANSWER: prostate gland

    [10] Responsible for the synthesis and secretion of testosterone, these eponymous cells are located in the

    spaces between seminiferous tubules and are hence also known as interstitial cells.

    ANSWER: Leydig cells

    [10] The closure of the epiphyseal plates in males is induced by estrogen that was converted from

    testosterone by this enzyme.

    ANSWER: aromatase

20. Its title characters are the people who kidnapped the young Vaclav II in an attempt to displace the

    Premyslid Dynasty in 1279. For 10 points each:

    [10] Name this 1866 opera, in which Tausendmark accuses Jíra of making off with his sisters but Volfram

    is eventually reconciled to the innocent Czech youth.

    ANSWER: The Brandenburgers in Bohemia or Braniboři v Čechách

    [10] The Brandenburgers in Bohemia was the first opera composed by this Czech nationalist, whose other

    works include the operas Dalibor and The Bartered Bride, and who also composed the symphonic poem

    The Moldau.

    ANSWER: Bedrich Smetana [10] Named for some rocks which were part of a legendary dam of the Vltava in the area of Vyšší Brod,

    this Smetana opera is a comedy about the thirteenth-century monarch Vok Vítkovic, who is loved by

    Hedvika; and Beneš, who makes the sign of the cross to destroy the title structure.

    ANSWER: The Devil's Wall or Čertova stěna

Report this document

For any questions or suggestions please email
cust-service@docsford.com