DOC

Hamar Police Station

By Brandon Nelson,2014-04-12 18:32
6 views 0
Hamar Police Station

Hamar Police Station / Filter

    arkitekter + LPO 09

    Apr 2011

    By Andrew Rosenberg Filed under: Institutional Architecture ,Selected , Filter arkitekter, Hamar, LPO, Norway

    Favorite

    ; Share

    ; Tweet

    ; share by email

    Favorite

    ; Share

    ; Tweet

    ; share by email

? Courtesy of Filter arkitekter + LPO

Architects: Filter arkitekter + LPO

    Location: Hamar, Norway

    Project area: 6,500 sqm

    Project year: 2009

    Photographs: Kristin Hovde, Per Olav Pedersen

? Courtesy of Filter arkitekter + LPO

    The project forms and occupies an entire city block in a new urban development with close proximity to the city centre. It is strategically located next to a main artery / street into the centre of Hamar. The main

    entrance to the Police Station faces this main street and a new square, creating a link between The Police Station and the new football stadium.

? Courtesy of Filter arkitekter + LPO

    The building is executed as a monolithic volume, using a dark brick on the facades facing the surrounding streets. The atrium appears as carved out of the main body of the building, providing natural light into the surrounding offices. In contrast to the formal language of the street facades, warm natural materials are used in the atriums space untreated

    panels from slow growing spruce on the walls, sedum and concrete flagstones on the floor. Skylights in the atrium floor provide light into the lower level of the building. Large glazed openings signalise public and open space, whilst the remaining windows reflects the rigid modules of the office spaces behind.

? Courtesy of Filter arkitekter + LPO

    The building, with its five stories, rise up towards the main street. The two upper stories toward the street comprise the administration offices, canteen and meeting areas. This move emphasizes the main entrance whilst being in keeping with the scale along the main street.

? Courtesy of Filter arkitekter + LPO

    The section allows the natural distinction between the more public face of the building and the sensitive operative functions (detention, vehicular activities, storage) on the lower level. The site drops down towards the south and the building steps down to three stories in relation to the lower scale buildings to the south. To the back of the building lies a fenced in police yard, with entrance to the garage intended for the use of emergency vehicles and detention. Technical investigative functions, ventilation, archives and server room are also situated in this lower level, which is partly under the ground. The location of the garage provides a simple link to the outside vehicular grid, allowing efficient access for the emergency vehicles onto the main road system.

plan

    The plans are divided into public areas, with access for all users, and areas where only a part of the staff members have access. The public and visitor areas are located on the main entrance level toward the street. Behind this area the plan is organised in layers defined by access, security and logistics.

north elevation

    The concept of the plan of the building is based around a double-corridor system surrounding a central core connected to four vertical cores in each corner of the building. In certain areas of the building, where larger spaces occur, for example the changing areas and technical labs, the

null

Report this document

For any questions or suggestions please email
cust-service@docsford.com