DOC

Whole Numbers

By Melvin Wallace,2014-01-05 02:37
12 views 0
Whole Numbers...

    Whole Numbers

Objectives:

    1. To read and write whole numbers.

    2. To write whole numbers in expanded form.

    3. To round whole numbers.

Place Values

    Examples: Use the number above for # 1 & 2.

    1. What digit is in the tens place?

Solution: 3

    2. What digit is in the thousands place?

Solution: 1

    3. Consider 83,267. What place value is underlined?

Solution: ten-thousand

Examples:

    1. Write 46,502 in words.

Solution: Forty-six thousand, five hundred two. (Do not use “and”)

    2. Write 315,012 in words.

    Solution: Three hundred fifteen thousand, twelve.

    3. Write thirteen thousand, six hundred in standard form.

Solution: 13,600

    4. Write twenty-eight million, five hundred thousand, nine hundred seventy three in

    standard form.

Solution: 28,500,973

To Round a Whole Number:

    1. Underline the place value to which you are rounding.

    2. Draw an arrow to the digit one place to the right of the underlined digit.

    3. Ask yourself “Is the number with the arrow pointing to it 5 or more?”

    4. If yes, add 1 to the underlined digit and replace all the digits to the right of the underlined

    number with zeros.

    5. If no, keep the underlined digit the same and replace all the digits to the right of the

    underlined number with zeros.

Examples:

    1. Round 29,412 to

    a) the nearest hundred

    b) the nearest ten

    c) the nearest ten-thousand

Solution:

    a) 29,412 Is the number with the arrow pointing to it 5 or more? No.

     ?

    Answer: 29,400

    b) 29,412 Is the number with the arrow pointing to it 5 or more? No.

     ?

    Answer: 29,410

    c) 29,412 Is the number with the arrow pointing to it 5 or more? Yes.

     ?

    Answer: 30,000

    Adding and Subtracting Whole Numbers.

    Objectives:

    1. To add and subtract whole numbers.

    2. To solve word problems involving the addition or subtraction of whole numbers.

Examples:

Subtract:

    48,6721. ;3,195

     Solution:

    516126125161251612

    48,67248,67248,67248,67248,672;3, 1 9 5 ;3,1 9 5;3, 1 9 5;3, 1 9 5;3,195

    4 5 ,4 7 7 7 7 4 7 7 7

2. 12,620 miles - 3,428 miles.

Solution:

    012511101105111051110

     12,620 12,620 12,620 12,620 12,620; 3, 4 2 8 ; 3,4 2 8; 3, 4 2 8; 3, 4 2 8;3,428

     9, 1 9 2 2 9 2 9 2

Word Problems:

    1. Mark Miller had a doctor bill of $8,200. His health insurance paid $5,658. How much of

    his bill is left for Mark to pay?

Solution: The word “left” or “remaining” implies to subtract.

Numeric Problem: $8,200 - $5,658 Answer: $2542

2. The pressure in a tank went up from 276 pounds per square inch to 411 pounds per square inch.

    By how much did the pressure rise?

Solution: Here the “amount of change” or “difference” in the pressure needs to be found. The

    problem is solved by subtracting.

Numeric Problem: 411 - 276 Answer: 135

    3. Wyler Technical School has 42,362 full time students and 83,927 part time students. What is the total number of students enrolled in Wyler Technical School?

Solution: The word “total” implies addition.

Numeric Problem: 42,362 + 83,927 Answer: 126,289

    Multiplying Whole Numbers

Objectives:

    1. To multiply whole numbers.

    2. To solve word problems involving the multiplication of whole numbers.

Examples:

    1. 312 x 4

     312312312312 4 4 4 4 8 48 1,248

    Solution: 1,248

    2. 38 92

    77 381 38 38 381 92 38 38 92 92 38 92

     76 92 92 92 76 76 76 + 3420 6 76 0 20 3420

     3,496

    Solution: 3,496

    Word Problems

    1. Bob Mullin’s car gets 23 miles per gallon. If he puts 11 gallons of gasoline into his car,

    how many miles can he drive before he runs out of gas?

Solution:

    Numeric Problem: 23 * 11 Answer: 253

2. The secretary at Macon Industry can type about 73 words per minute. Approximately how

    many words can she type in 15 minutes?

Solution:

Numeric Problem: 73 * 15 Answer: 1,095

    Dividing by Whole Numbers

Examples:

    1. Divide 150 by 5

Solution:

    30

    5 15030

    5 150;;153 ____;;153 3 5 150____ 0051505150 5 150;;15 00____ -0;15________ -0 00____

     0Answer: 30

2. Divide 8,863 by 42.

Solution:

    21 211

    428,863428,8632 2

    428,863428,863 -84 -84 2

    428,863428,863 46 -84 46 -84

     -42 -42 46

     43 43

     -42

    211

    428,863

     -84

     46

     -42 Answer: 211 R1

     43

     -42

     1

    Word Problems

    1. The office printer at TXY Company prints 8 pages per minute. How long will it take to

    print a 72 page report?

Solution: Numeric Problem: 72 / 8 Answer: 9 minutes

    2. Five friends split a vacation package evenly. If the total package cost $690, how much does each person spend?

Solution: Numeric Problem: $690 / 5 Answer: $138

    3. Chris Blevins has 400 ounces of candy to put into boxes. If each box holds 16 ounces of

    candy, how many boxes will he need?

Solution: Numeric Problem: 400 / 16 Answer: 25

    3. Nancy Brock needs to save $465 in 15 weeks. How much does she need to save each

    week in order to meet her goal?

Solution: Numeric Problem: $465 / 15 Answer: $31

    Clue Words

    The following chart will give some clue words that may help in solving word problems. These are only clues and not a guarantee of what operation will be used. There is no substitution for reading each word problem carefully.

    Addition Subtraction Multiplying Dividing

    Together Take away Times Split into equal parts

    Combined Difference Double (x 2) Per

    Total Left over Triple (x 3) Cut into equal parts

    Increased amount by Remaining Of

     Decrease amount by

     Change

     Cuts of unequal parts

Examples:

    1. Mitchell Franklin makes $12 per hour. His expects an increase in his pay of $2 per hour. What will his new pay be?

    Solution: The clue word his is increase. $2 is going to be added to his current pay.

Numeric Problem: $12 + $2 Answer: $14

    2. The temperature at 6 am was 35 degrees. The temperature at 4 pm was 63 degrees. By how much did the temperature increase from 6 am to 4 pm?

Solution: The clue word “increase” may throw you off. Increase from implies the amount of

    change or difference in the temperature. Here subtraction must be done.

Numeric Problem: 63 - 35 Answer: 28

Report this document

For any questions or suggestions please email
cust-service@docsford.com