DOC

In the authors note to this work he writes about the importance

By Monica Grant,2014-05-07 21:16
10 views 0
In the authors note to this work he writes about the importance

    Folly & Glory SEED 2: 1

    1. In this novel the durability of the human spirit is symbolized by the "Maimed Oak," a painting by one of the

    minor characters. The novel begins with a telephone call by Volodin who warns a professor against passing on

    information to the west. Centered on the former mathematician Gleb Nerzhin, the novel's action is set in a Sharashka

    and in a chapter entitled "Abandon All Hope Ye Who Enter Here" Volodin is captured and sent to the Gulag. For 10

    points-- name this Alexander Solzhenitsyn novel which takes its name from Dante's Divine Comedy.

    Answer: First Circle OR V kruge pervom

2. This author was a student under George Ashe and later assisted in Dryden's translations of the Satires of Juvenal.

    He achieved some early stage success with dramas featuring the protagonists Heartwell and Maskwell, but left the

    stage after the failure of his fifth and by today's standards best comedy. In that work's famous Act IV "proviso"

    scene, Millamant sets out conditions for her marrying Mirabell. For 10 points-- name this Restoration dramatist of

    The Old Bachelor, The Double Dealer, and The Way of the World. Answer: William Congreve

3. This novel opens on the road between Marchiennes and Montsou where the protagonist meets Vincent Maheu and

    decides to join his cause. The Gregoires and Hennebeaus are at dinner discussing their children‘s wedding when the

    work‘s central event begins. The novel culminates with Catherine‘s death before she and the protagonist Etienne can

    be rescued from a mine. For 10 points-- name this novel named for a French Revolutionary calendar month by

    Emile Zola.

    Answer: Germinal

4. This author's unfinished "Essay on Fashionable Literature" provoked the publication of A Defense of Poetry by

    Percy Shelley, whom he caricatured as Scythrop in his most successful novel. The phrenologist Mr. Cranium is

    featured in two of his novels, Gryll Grange and Headlong Hall, which like many of his works center on conversation between characters in a country-house. For 10 points-- name this father-in-law of George Meredith and

    author of Nightmare Abbey.

    Answer: Thomas Love Peacock

5. At one point in this novel the title character saves the narrator, his nephew, from the bite of a deadly spider. After

    returning home from battle, the protagonist exiles his nursemaid Sebastiana to a leper community after he burns

    down part of his castle. He falls in love with the goat-maid Pamela twice, and sends her gruesome mementos such as

    halved bats and split Jellyfish. For 10 points-- name this novel about a man blown apart by a cannon shot, which

    along with The Nonexistent Knight and The Baron in the Trees makes up the fantasy trilogy of Italo Calvino. Answer: The Cloven Viscount

6. In this play, Petey tells a professional pianist who is staying in his house "don't let them tell you what to do."

    Conflict is introduced when three characters, Lulu, McCann, and Goldberg, arrive, and by the play's end the

    protagonist is ready to be taken to the mysterious Monty. As the curtain falls at the end of Act I, the club-footed,

    blind Stanley beats a toy drum that the landlady Meg has given him for the titular occasion. For 10 points-- name

    this Harold Pinter play.

    Answer: Birthday Party

7. This author of Paul among the Jews published ―The Christian Mission‖ in response to criticism of his adaptation

    of Euripides‘ The Trojan Women. He expressed his guilt over having conceived a child with a notoriously unfaithful

    woman through a character in Verdi: A Novel of the Opera, but his most famous works are an epic about an Armenian village in Turkey during World War I and a ―song‖ about a girl who has a vision of the Virgin Mary. For

    10 points-- name this Czech author, known for his Song of Bernadette and The Forty Days of Musah Dagh.

    Answer: Franz Werfel

8. In this novel, the cynic Spandrell murders the leader of a conservative militaristic group called the British

    Freemen, Everard. Spandrell is member of a social set which includes the unmarried couple Beatric Gilray and

    Denis Burlap, who is the editor of the Literary World. One of the World's contributors is the literary critic Walter Bidlap, the brother of Elinor who is devastated by the death of her son Little Philip. For 10 points-- name this roman

    à clef in which Philip Quarles represents the author Aldous Huxley.

    Answer: Point Counter Point

    Folly & Glory SEED 2: 2 9. In a 1921 novel, the death of Timothy leads to a realization by this proprietor of Robyn Hill that an age has passed.

    Earlier he succeeded in breaking up a relationship between his daughter Fleur and the son of Young Jolyon, Jon.

    Winifred Dartie, Fleur's paternal aunt, shares details of her father's past that includes the suspicious death of the

    architect of Robyn Hill, Philip Bosinney, and the subsequent rape of Bosinney's lover and his first wife Irene. For 10

    points-- name this Man of Property and character from John Galsworthy's Forsythe Saga.

    Answer: Soames Forsythe (PROMPT: Man of Property)

10. This novel opens when the poet Homeless and a man named Berlioz are accosted by a stranger named Woland.

    Homeless meets one of the title characters while in the care of Dr. Stravinsky, who deems him crazy after he tells

    him his story of chasing Woland, who is actually Satan, along with a man with a broken pince-nez and a 6 foot tall

    tomcat named Behemoth through the streets of Moscow. For 10 points-- name this satirical novel about a writer and

    his lover, a work of Mikhail Bulgakov.

    Answer: Master and Margarita OR Master i Margarita

11. In the third through sixth lines of this poem, the poet alludes to one of Jesus' parables, "And that one talent

    which is death to hide / Lodg'd with me useless" before asking "Doth God exact day-labour." Ending "They also

    serve who only stand and wait," the date of its completion is unknown, but must have been finished after 1652,

    when the author was stricken with the titular malady. For 10 points-- name this John Milton sonnet in which he

    contemplates his loss of vision.

    Answer: “On His Blindness”

12. The first two sections are devoted to lamentations, while section four introduces the image of the solitary

    warbling thrush. Section fourteen welcomes "delicate death" calling it a "dark mother," while section fifteen

    proposes that the sufferings of the Civil War have been transformed into a vision of men at rest. Sections five and

    six describe the coffin procession in --for 10 points--, what elegy written after Lincoln's assassination by Walt

    Whitman.

    Answer: ―When Lilacs Last in the Dooryard Bloom'd”

    13. Marguerite Yourcenar wrote a 1986 study of this author that was subtitled A Vision of the Void. Twenty years earlier the author produced, wrote, directed, and starred in a film adaptation of one of his short stories from the

    collection Death in Midsummer. That work is a haunting autobiographical tale of a soldier and his wife and was

    entitled Patriotism. The author had previously been conscripted into the army and later formed a small private army

    called the ―Shield Society.‖ For 10 points-- name this author who committed suicide following the conclusion of his

    tetralogy, Sea of Fertility.

    Answer: Yukio Mishima

    14. Lecture in American discusses this author's theory of composition while autobiographical works include Wars I Have Seen and Everybody's Autobiography. She recounted her experiences studying neural anatomy at Johns

    Hopkins in QED. Early works such as Three Lives were written before she finally settled in Paris with lifelong

    companion Alice B. Toklas. For 10 points-- name this author who wrote the libretto for Virgil Thompson's Four Saints in Three Acts and coined the term ―The Lost Generation‖.

    Answer: Gertrude Stein

    15. While at Princeton, this man founded the Triangle Club and later he published his reminiscences in The World Does Move. He drew from his childhood setting in The Gentelman from Indiana, and his Penrod and Seventeen concern adolescence. The story of a wealthy Indiana family is followed by the novel Turmoil and preceded by The Midlander in his Growth Trilogy. For 10 points-- name this American author of The Magnificent Ambersons. Answer: Booth Tarkington

16. Many of the characters in this novel are obsessed with the Pritikin fad diet, although few can resist the ribs of the

    Bar-B-Chew Barn. The title character makes an arrangement with Mr. Deutschman for cash to get him across the

    Mexican border, where he plans to live in a cabin on a beach that he saw in the film Against All Odds. One villain is the title character‘s former schoolmate Taylor Figueroa, whose betrayal causes his arrest as an accessory to Jesus

    Navarro‘s shooting of 16 classmates. For 10 points-- name this novel of DBC Pierre.

    Answer: Vernon God Little

    Folly & Glory SEED 2: 3

    17. As this novel opens, the narrator and her sister Frieda plant marigolds seeds. Divided into four major sections by

    the four seasons, the novel ends with the protagonist driven into insanity after Soaphead Church, the town's Spiritual

    and Psychic reader grants her wish but uses her to kill a mangy dog with poisoned meat. The protagonist is placed in

    the MacTeer home after her father Cholly rapes her in, --for 10 points--, what Toni Morrison novel that tells of

    Pecola Breedlove's desire for what she sees as the embodiment of beauty.

    Answer: Bluest Eye

18. He becomes the Assistant Commissioner of Human Opportunity for the City of New York, visits Israel on a

    private pilgrimage, and envisions working in a kibbutz towards the end of the novel in which he appears. He

    constantly imagines enormous newspaper headlines declaring his moral corruption and experiences possibility for

    idyllic love with the Monkey, but he abandons her because of her intellectual barbarism. He narrates his story to his

    psychoanalyst Dr. Spielvogel, and his novel ends with his scream. For Ten Points--identify this sexually frustrated

    title character of a novel by Philip Roth.

    Answer: Alexander Portnoy

19. This character wants to use driftwood to burn out the Union's inevitable path, in order to prevent them from

    reaching the house. An informer tells him that there were only "a picket post half a mile out on the railroad," but

    instead of becoming a hero, he is captured in a trap. He imagines the crack of his neck to be a rifle shot and the

    protruding of his tongue a symptom of thirst before he is ultimately hanged. For 10 points, identify this protagonist

    of Ambrose Bierce's "An Occurrence at Owl Creek Bridge."

    Answer: Peyton Farquhar (accept either!)

20. In this novel, the author uses asterisks to indicate text that interrupts the linear development of the plot. Poems

    such as Drinkwater's "Moonlit Apples" and Hopkins "The Wreck of the Deutschland" recur throughout the work as

    Joanna Childe offers elocution lessons. At the novel's high point, the girls are forced to evacuate their surroundings

    and after escaping, Selina Redwood returns to retrieve a Schiaparelli gown. Centering on the May of Teck Club --for

    10 points-- name this 1963 Muriel Spark novel in which the virtue of slim hips is explored.

    Answer: The Girls of Slender Means

21. Early trips to the mint with his assayer father led to the image of gold often repeated in his poems. While serving

    as secretary to William Butler Yeats he wrote critical essays later compiled into the collection Make It New. "Lume

    Spento" was his first book of poems and "Personae" included poems such as "The return," but he is better known for

    "a cryselephantine poem of immeasurable length." For 10 points-name this author, who "Tried to write paradise"

    according to the conclusion of his Cantos.

    Answer: Ezra Pound

22. This poem won its author first prize at the 1914 Juegos Florales contest. In the second section, the narrator

    claims the addressee will experience a sinking feeling as another sleeper arrives in the tranquil city, and promises

    they will be reunited. It begins as the narrator takes the addressee from the ―icy abyss,‖ and places him in the warm

    earth. Later in the work, with the line, ―I cannot cry for you; I cannot follow you!‖ the poet laments her lost love.

    For 10 points-- name this three-part poem, the first major published work of Gabriela Mistral.

    Answer: Sonnets of Death or Sonetos de la Muerte

23. ―The pavement stones abound‖ as the title character ―totters over the ground with his cane‖ in this poem. He is

    described as having "a Roman nose" and a "cheek...like a rose in the snow" and "the names he loved to hear have

    been carved for many a year on the tomb." Its subject is Revolutionary War hero Thomas Melville, who was the last

    man in Boston to wear a cocked hat. Time is described as "a pruning knife" and the subject is hanging "upon the

    tree in the spring" in --for 10 points--, what poem by Olivier Wendell Holmes.

    Answer: “The Last Leaf”

    Folly & Glory SEED 2: 4 24. In the author‘s note to this work he writes about the importance of the play‘s ―Threnodic essence.‖ Based on

    actual events of 1946, the son of the title character returns from school in England and is shocked to learn that his

    father is shirking ancient custom. Despite his education, Olunde elects to take the place of his father, who in the end

    strangles himself, symbolizing the death of Yoruba custom. For 10 pointsname this work in which Elesin Oba is supposed to commit suicide in homage to his fallen king, a work by Wole Soyinka.

    Answer: Death and the King’s Horseman

25. This work opens with the quote "He who follows Me, walks not in Darkness" and its third section is a fifty-nine

    chapter dialogue between the titular character and his disciple. Once attributed to Charlier de Gerson, the final

    chapter suggests that one should scrutinize the Eucharist in Curiosity, submit his reason, and complete the titular

    action. For 10 points-- name this medieval devotion believed to have been written by Thomas a Kempis.

    Answer: Imitation of Christ OR De Imitatione Christi

26. While researching this question your author found a piece of homosexual Harry Potter fan fiction with this title.

    In an 1829 poem of this title, a freedman Elleemon sells his soul to the devil in exchange for a wife but in the end is

    saved from Hell by St. Basil. In a drama of this name characters such as Ventidius and Dolabella are followed as the

    story of Antony and Cleopatra is told. For 10 points-- give this three-word title, immortalized by Sting, Rod Stewart

    and Bryan Adams in the theme song for "The Three Musketeers" and in dramas by Southey and Dryden.

    Answer: All for Love

27. While hunting in the forest of Crespo, he is almost attacked and so in turn, he rescues an Indian in Ceylon while

    watching pearl divers in oyster beds. He saves Aronnax, Ned Land, and Conseil after the Abraham Lincoln is sunk and they salvage gold from shipwrecks, which he uses to help others. He drops his captives on a Norweigen island

    before being drawn into the maelstrom. For 10 pointsname this submarine captain from Jules Verne's Twenty Thousand Leagues Under the Sea.

    Answer: Captain Nemo

28. Maxy Falk gives a greeting in this play that includes lines that parody Terence's pronouncement on playwriting.

    It opens in the Pludek home with the family waiting for an expected visitor. Amanda comes with a telegram, and

    then the scene changes to the Liquidation Office where bureaucratic double-talk abounds. Ending with Hugo given a

    job at the new "Central Commission for Inauguration and Liquidation" and Peter and Amanda in love, For 10

    points-- name this play by Vaclav Havel about the titular festivities.

    Answer: The Garden Party or Zahradni slavnost

    29. His affair with Aline Bernstein was recounted in her Three Blue Suits and The Journey Down. His home was memorialized in his best-known novel as "Dixieland" and was recently reopened after nearly being destroyed by fire.

    His editor Edward Aswell published his The Web and The Rock and You Can't Go Home Again after his death, but he is better known for his first novel centering on Eugene Gant. For 10 points-- name this writer whose thousand-

    page "O Lost" was later condensed into the novels Of Time and the River and Look Homeward, Angel. Answer: Thomas Wolfe

30. This author reflected on his experiences during the Carlist siege of Bilbao in what may have been the first

    existentialist novel, Peace in War. Several of his works, including the tale of disillusioned country priest Don

    Manuel Bueno, and his retelling of the Cain and Abel legend, emphasize the principle of ―intrahistoria.‖ In his most famous novel, the protagonist Augusto Perez rebels against the author by committing suicide. For 10 pointsname this foremost writer of the Generation of 98, whose works include Abel Sanchez and Fog. Answer: Miguel de Unamuno y Jugo

31. In the third stanza of this poem, the author rhymes the word Sillon (sil-lon) with Vermillion (ver-mill-yen). "As

    a skate's heel sweeps smooth on a bow-bend: the hurl and gliding Rebuffed the big wind" are the lines in the first

    stanza which the poet uses to describe the flight of the "dapple-dawn-drawn" titular bird. The poem is dedicated "To

    Christ Our Lord;" --for 10 points-- name this poem by Gerard Manley Hopkins named for a small falcon.

    Answer: “Windhover”

    Folly & Glory SEED 2: 5

32. Her husband is found guilty of treason to King Magnus VII and loses all his land, forcing her to take refuge with

    her eight sons on her father's manor. She breaks her betrothal to Simon to marry Erlend to the dismay of her father

    Lavrans. Eline, who loves Erlend, tries to poison her, but fails and finally dies in a convent of plague. For 10 points-

    - identify this title character of a novel by Sigrid Undset.

    Answer: Kristin Lavransdatter

33. The third part of this poem invokes two fables: the swallows and the martin, and the pigeons and the poultry. In

    the second part the author describes Anglicanism as the "least deform‘d, because reform‘d the least" but uses the

    phrase "The rays she borrow‘d from a better star" to compare the moon of the Church of England to the "one solid

    shining diamond" that is the Catholic Sun. A defense of Catholicism by John Dryden --for 10 points-- name this

    poem in three parts which contrasts the milk white deer and black cat of the title.

    Answer: “The Hind and the Panther”

34. This protagonist, a businessman from Trieste, blames cigarettes for his incompetence. He believes the most

    important event of his life to be the death of his father and finds in Giovanni Malfenti, a business mentor and father-

    substitute. Despite his love for Giovanni‘s daughter Ada, he marries her sister. In an attempt to cure him of his

    smoking habit, he visits Dr. S., who instructs him to write his memoirs as a psychoanalytical exercise. For 10

    pointsname this protagonist whose Confessions are the subject of a work by Italo Svevo.

    Answer: Zeno Cosini

    35. The word ―you‖ appears twenty-one times in this poem, but is only italicized once at the beginning of the ninth stanza. The poem recalls nursery rhymes, including the old woman in the shoe in the opening stanza, and uses death

    metaphors when the poet is carried like "a Jew to Dachau, Auschwitz, [and] Belsen." The poet accuses the title

    character of being ―not any less the black man who bit my pretty red heart in two,‖ and eventually the poem

    transitions into vampire imagery. For 10 points-- identify this poem by Sylvia Plath, whose title character died when

    she was 10.

    Answer: ―Daddy”

36. On the way to his new military post at Orenburn, the protagonist of this novel is hustled in billiards by a fellow

    soldier. Despite the best efforts of Vassilissa to prevent it, the protagonist is wounded by his rival, Shvabrin, in a

    duel over Maria Ivanova. After Shvabrin is put in jail for his part in the duel, the protagonist is mistakenly jailed for

    his part in Pugachev revolt but receives a pardon from the empress after the intervention of Maria, the titular child of

    Peter Grineff's military superior. For 10 points-- name this novel by Alexander Pushkin.

    Answer: Captain's Daughter OR Kapitanskaya dochka

37. In one of his earlier stories, this author depicts the protagonist‘s father‘s axe murder of a prisoner of war. His

    novella The Day He Himself Shall Wipe My Tears Away criticized a contemporary who had recently failed in a right-wing coup, while Henry James‘s The Turn of the Screw inspired his novel Aghwee the Sea Monster. His 1958

    novel about a group of reform-school boys trapped in a wooded valley won him the Akutagawa Prize, while another

    work depicts Mitsusaboro‘s return to his ancestral home. For 10 points-- name this Japanese author of A Personal

    Matter; Nip the Buds, Shoot the Kids; and The Silent Cry. Answer: Kenzaburo Oe

    38. Swinburne praised this writer as the ―greatest song-writer ever born of English Race.‖ Of his 1200 poem collection he said, "I sing of brooks, of blossoms, birds, and bowers ... I sing of maypoles, hock-carts, wassails, and

    wakes" and one subsection of it, consisting of devotionals, is known as "His Noble Numbers." His most famous

    poem warns the reader "You may for ever tarry...For having lost but once your prime." For 10 points-- name this

    Cavalier priest and poet of the Hesperides and the poem "To Virgins, to Make Much of Time." Answer: Robert Herrick

    Folly & Glory SEED 2: 6

    39. Some of the non-speaking roles in this drama include Sir James Royston, Mr. Guy Berkeley, and Lord and Lady

    Paisley. One central female character convinces her fiancé, Lord Lorton, to sequester her son-in-law and rushes to

    the apartment of Lord Darlington to persuade her daughter, Margaret, not to leave her husband. The adventuress is

    successful in her mission but discredits herself in explaining to her son-in-law the presence of the titular object,

    which he had earlier given to his wife. For 10 points-- name this play featuring Lady Erlynne by Oscar Wilde.

    Answer: Lady Windermere's Fan

40. His poem "Tomorrow, At Daybreak" was written on the fourth anniversary of his daughter's drowning and his

    other poems include ―The End of Satan‖ and ―Tristesse d'Olympio,‖ which was written for actress Juliette Drouet,

    whom he met when she acted in his Lucrezia Borgia. Articles in his paper L'Evenement aided the rise of Louis-Napoleon, but resulted in a self-imposed exile. His Le Roi S'Amuse was the basis of Verdi's Rigoletto while his first

    novel Hans of Iceland gained for him the friendship of Nodier. For 10 points-- name this author of The Hunchback

    of Notre-Dame.

    Answer: Victor Hugo

41. This author, who was a contributor to Aubrey Beardsley's Yellow Book, parodies the style of Henry James' The

    Wings of the Dove in a story from the collection A Christmas Garland, titled ―Woven.‖ In one story of another collection, the author is unable to find criticism on the author Enoch Soamers, while in another he attempts to

    publish an unfinished drama by Savonarola‘ Brown. The author of a single novel, Zuleika Dobson --for 10 points--

    name this Victorian critic whom Shaw referred to as the "Incomparable Max."

    Answer: Sir Henry Maximilian Beerbohm

     42. In one of this novel's scenes, the Reverend Beebe joins the protagonist's brother and future husband for a skinny

    dip in Surrey's Sacred Lake. Reverend Beebe later helps the protagonist persuade her mother to allow her to visit

    Athens with the Alan family. In an earlier scene, the protagonist witnesses a murder in the Piazza Signoria and is

    rescued by her neighbor George Emerson, whom she comes to love and marries after breaking off her engagement

    to Cyril Vyse. For 10 points -- name this E.M. Forster novel during which for her honeymoon Lucy Honeychurch

    got Pensione Bertolini's titular preferred accommodations.

    Answer: A Room with a View

43. In one episode, this character encounters Billee in the park, spits on him, and incites a fight that Taffy soon joins.

    One morning approximately five years earlier, he had come to borrow money from Sandy when he met a young

    singer and helped cure her headache. Eventually through mysterious means, he is able to turn that singer, the title

    character, into a renowned performer, but his hold on her is exorcised after her friend, Gecko, stabs him. For 10

    points-- name this Hungarian musician from George DuMaurier's Trilby whose name has come to refer to an evil manipulator.

    Answer: Svengali

44. The protagonist sets his house on fire at the age of four and starts drinking by six, but he discovers fighting and

    confrontation are ineffective in controlling his world. Originally titled American Hunger, this work is critical of individuals such as the elevator operator who allows him to be kicked for a quarter and the maid who allows white

    men to slap her butt. The protagonist rediscovers books in Memphis and eventually decides to move to Chicago.

    Subtitled A Record of Childhood and Youth, --for 10 points--, identify this autobiography by Richard Wright.

    Answer: Black Boy

45. This novel's protagonist consults his lawyer, Freddy Button, who urges him to consult Thomas Killian. The

    protagonist, who likes to refer to himself as "Master of the Universe," works for Pierce and Pierce and has a six-

    year-old daughter named Campbell and a wife named Judy. This novel's central event occurs after the protagonist

    picks up his girlfriend Maria at the airport and ends up lost in the South Bronx in his Mercedes where Maria hits

    Henry Lamb with his car. For 10 points--, identify this novel about Sherman McCoy by Tom Wolfe.

    Answer: Bonfire of the Vanities

    Folly & Glory SEED 2: 7

    46. The dedication to this poem is taken from the Inferno, ―‘O brothers, who amid a hundred thousand/ Perils,‘ I said, ‗have come unto the West,‘‖ and the poem's story is told to Bernal Diaz. It includes the line "And who are ye to

    be judge of us...?‖ and tells of the massacre of the natives of Cholula and the death of Montezuma. For 10 points--,

    name this poem which follows the exploits of the Spanish explorers under Cortes, a work by Archibald MacLeish

    Answer: Conquistador

47. One of its components is the work ―Egotism‖ which concerns the sculptor George Herkimer and his

    acquaintance Roderick Elliston while ―The Artist of the Beautiful‖ is about the old watchmaker Peter Hovenden. A

    few of the stories included were resurrected from a projected book called "The Story Teller" though it remains one

    of its author‘s two best known collections. For 10 points name this work that includes ―Young Goodman Brown‖

    and ―Rappaccini's Daughter‖ by Nathaniel Hawthone.

    Answer: Mosses From and Old Manse

48. Paralleling several parts of Montaigne's "Apology for Raymond Sebond," it later inspired William James‘ Will to

    Believe. It includes the aphorism "The heart has its reasons, which reason does not know," and was conceived as a

    defense of Catholicism. It argues faith is above reason and its truth is attested by miracles and prophecies and that

    faith is desirable because it brings true happiness. Including its author‘s famous wager –for 10 pointsname this

    book of philosophical reflections by Blaise Pascal.

    Answer: Pensees or Thoughts

49. Number four makes the point that "all things are one thing," number 5 addresses the differences between

    statement and implication, while number 12 asks "Is the river moving?" Number seven speaks of the "thin men of

    Haddam" and asks why they imagine the golden type of the title animal. For 10 points-- identify this series of

    Imagist poems, written by Wallace Stevens.

    Answer: ―Thirteen Ways of Looking at a Blackbird”

50. In this tragedy, an unnamed maiden with a shield depicting Zeus faces off against a warrior with a shield

    depicting Typhon. The work ends with an argument between a Herald and Antigone, who claims, ―Contention doth

    out-talk all other gods.‖ A Spy, who witnesses the protagonist‘s death, reports much of the play‘s action in which

    Andrastus is the lone survivor of the titular characters. For 10 points-- name this Aeschylus drama that sees the

    attack a Boeotian city.

    Answer: Seven Against Thebes

51. Late in his career this author, whose use of the dramatic monologue arose partly out of criticism of his first work,

    Pauline, completed a translation of Aeschylus' Agamemnon. Shakespeare's King Lear served as the inspiration for one component of his collection Men and Women, "Childe Roland to the Dark Tower Came" and he was chided by

    critics for a poem about an obscure Mantuan poet/warrior of 13th century, Sordello. For 10 points-- name this author

    who was married to poet Elizabeth Barrett.

    Answer: Robert Browning

52. With his younger brother, this author translated works of Andreyev, Maupassant, and Sienkiewich, though these

    were unsuccessful in his home country. His works are collected in three volumes: Call to Arms, Wandering, and

    Old Tales Retold. His first story, which appeared in the journal Hsing Ch’ingnien, deals with the title character‘s paranoia about cannibalism, while another work concerns the execution of a farm laborer in the 1911 Revolution.

    For 10 points-- name this Chinese author of the short stories ―Diary of a Madman‖ and ―The True Story of Ah Q.‖

    Answer: Lu Xun or Zhou Shuren

53. The famous line, "Your ladyship must excuse me...But I leave my character behind me" comes from Act II,

    Scene 2 of this play. The forger Snake is employed by the Lady Sneerwell to break up the love affair between

    Charles and Maria, who is the ward of Sir Peter. The comedic high point comes in Act IV, Scene 3 when Sir Peter

    hides in a cupboard while Lady Teazle hides behind a screen upon the arrival of Charles Surface. Ending with an

    epilogue warning of the dangers of muckraking --for 10 points-- name this drama by Richard Sheridan.

    Answer: School for Scandal

    Folly & Glory SEED 2: 8

    54. The formation of this group, which first met in Seville, was marked by Dámaso Alonso's editting and publication

    of the seventeenth century collection, Solitudes. Influenced by Symbolism, Futurism, and Surrealism, they disbanded following the murder of their best-known member whose works included "Lament for Ignacio Sánchez

    Mejías" and the collection Gypsy Ballads. Named for the 300th anniversary of the death of Luis de Góngora --for 10 points-- name this group of Spanish poets that included Jorge Guillén and Federico García Lorca.

    Answer: Generation of 1927 OR Generación Del 1927

55. One of this novel's titular characters joined the colonial army and is later presumed killed in battle by the French.

    While on a trip to England, the other titular character makes the acquaintance of Colonel Lambert and his two

    daughters, Theo and Hetty. The two title characters are reunited when the first returns from the dead to bail his

    brother out from a debtor's prison. At the end of the novel George remains in England while Harry returns to

    America to live with his mother at Castlewood. For 10 points-- name this novel by William Makepeace Thackeray

    and named for the twin sons of Henry Esmond.

    Answer: The Virginians

56. In this twelve line lyric, the poet seeks peace, which will come "Dropping from the veils of the morning to where

    the cricket sings." The poet contrasts the gray pavement of civilization to the rustic "water lapping with low sounds

    by the shore" which the author hears "in the deep heart's core." Reminiscent of the setting in Thoreau's Walden, the

    titular feature is located at the eastern end of Lough Gill in, --for 10 points--, what poem about where William Butler

    Yeats wishes to go?

    Answer: “The Lake Isle of Innisfree”

57. Crazy Ivar, a hermit who loses his property, is given shelter by the female protagonist of this novel, despite the

    protests of her brothers. After Amedee's death, Emil intends to say goodbye to Marie, whom he loves, however after

    meeting her under a mulberry tree, they become lovers. This results in Marie's jealous husband Frank killing both

    Marie and Emil and Carl Lindstrum returning to town to comfort Emil's sister, the female protagonist. Taking place

    in Hanover, Nebraska, FTP, identify this novel by Willa Cather concerning Alexandra Bergson.

    Answer: O Pioneers

58. Along with her sister, this character celebrates the birthday of her dead mother behind the back of their

    stepmother, Ellida. She is from the village of Lysanger and the high point of her life comes as a thirteen year old

    when the protagonist promised to make her a princess after hanging a wreath at the local church. Ten years later

    after reassuring the protagonist he not fear Ragnar or the younger generation, she encourages him to repeat his

    earlier feat, an action which leads to the death of Halvard Solness. For 10 pointsname this Ibsen character that

    appears in both The Lady from the Sea and The Master Builder.

    Answer: Hilda Wangel (accept either)

59. This character is first introduced when she and her husband arrange passage from Lisbon aboard the ship

    Euphrosyne in the novel The Voyage Out. Her former fiancé, Peter Walsh, has just returned from India and unnervingly probes her for information. She is more frivolous than her daughter Elizabeth, and her former best

    friend Sally Seton laments the loss of the friend that she used to know. The novel of which she is the protagonist

    includes the suicide of Septimus Smith that delays the arrival of William Bradshaw. For 10 points-- name this

    female protagonist whose party is central to a novel by Virginia Woolf.

    Answer: Mrs. Clarissa Dalloway

60. The removal of a burned candle by a train conductor is one of direct actions witnessed in this novel; most of the

    plot is revealed as a raving monologue against sex and marriage. The protagonist is annoyed that his wife hired a

    wet nurse for her children. The climax of the novel is foreshadowed by the arrival of Trukhashevsky, whose

    relationship with the wife of the protagonist, Pozdnishef, leads to her murder. For 10 points-- name this Tolstoy

    novel centering on a Beethoven composition.

    Answer: The Kreutzer Sonata or Kreytserova sonata

    Folly & Glory SEED 2: 9 61. He looks up ―viduity‖ in the dictionary while remembering his mother's death and sings "Now the Day is Over"

    offstage, but is interrupted by coughing. He rereads his book Effie, which sold only seventeen copies and as the play

    begins, he nearly slips on a banana peel, goes offstage for a drink and reads aloud such phrases as "Memorable

    equinox" and "Farewell to love" from ledger notes on his spools. For 10 points, identify this title character who at

    the end of a Samuel Beckett play records his last tape.

    Answer: Krapp

62. He appears in the novel Big Sur as the sensible Lorenzo Monsanto, as his cabin in Bixby Canyon was a focal

    point of the work. His paintings can be seen regularly at the George Krevsky Gallery, while obscenity charges were

    brought against him for a publication in his Pocket Poets Series. A Far Rockaway of the Heart, which is named for a beach town in south Queens, is a follow-up to for 10 pointswhose A Coney Island of the Mind? Answer: Lawrence Ferlinghetti

63. In the first stanza of this poem, the author notes that "There was a time when meadow, grove, and stream"

    seemed to be "Appareled in celestial light." The poet prefaced the work with lines from his "My heart leaps up," and

    Coleridge noted that his ―Dejection: An Ode‖ echoed phrases from his friend‘s new poem. The poem changes tone about a fourth of the way in with the line "A single field which I have looked upon, / Both of them speak of

    something that is gone;" and according to its title it was culled from recollections of early childhood. For 10 points--

    name this poem in which clues to timelessness are considered by William Wordsworth.

    Answer: ― Ode: Intimations of Immortality from Recollections of Early Childhood‖

64. With the line, ―It is something even in a lonely corner to make yourself the landlord of a single lizard‖ the author

    of this work commends a poet who has elected to move to Cumæ from Rome. The poet complains about the

    numerous inconveniences of urban life and his claim of a lost birthright inspired an imitation of it by Samuel

    Johnson in his poem ―London.‖ For 10 points—name this work by Juvenal, one of his satires.

    Answer: Juvenal‘s Third Satire

65. He sold his motion picture company, which later became Paramount Pictures in 1919, to Jesse Lasky. A

    trip with Colonel Buffalo Jones inspired his The Last of the Plainsmen while he drew from his family story for The

    Spirit of the Border. Fritz Lang's film Western Union was based on one of his novels, and he wrote screenplays for

    The Vanishing Pioneer and Rangle River. Heavily inspired by Owen Wister, For 10 points-- name this prolific

    author of Westerns including Riders of the Purple Sage.

    Answer: Zane Grey

66. This author spent three years in the middle of his career translating the works of John Irving and Raymond

    Carver. In one novel set in 1973 the protagonist, Boku, is 24 and living with two twins known only by the numbers

    208 and 209. Hard Boiled Wonderland and the End of the World ends with Boku losing consciousness in his car

    while listening to Bob Dylan, and he falls in love with a hotel employee named Yumiyoshi in Dance Dance Dance,

    but the author is more famous for a novel based around the reflections of Watanabe inspired by the titular Beatles

    song. For 10 points-- name this author of Norwegian Wood.

    Answer: Murakami Haruki

67. The narrator often converses with Apollo or Phoebus before discussing his fellow "Brahmins." Emerson is

    depicted as a self-absorbed thinker, but his originality is expressed as superior to Carlyle while Poe is "three-fifths of

    him genius and two fifths sheer fudge." Consisting of thumbnail sketches of Hawthorne, Fuller, and other literary

    figures for 10 points--, identify this satire in rhyming couplets by James Russell Lowell.

    Answer: “A Fable for Critics”

68. One of this author‘s first works was a blank verse elegy on the death of his benefactor, Count Imbonati. In 1840

    he published an edited version of his most famous work and included a sequel, The History of the Colonna Infamy.

    Napoleon‘s death inspired his poem, ―The Fifth of May,‖ and he wrote about Charlemagne‘s conquering of the Lombards in his play, Adelchi. His best-known novel centers on the lovers Renzo and Lucia, and the evil Don

    Rodrigo. For 10 points-- name this Italian author of The Betrothed.

    Answer: Alessandro Manzoni

    Folly & Glory SEED 2: 10

69. The combination dining-living room in the New York Home of this protagonist is decorated with plaster busts of

    Mozart and Beethoven. The action of the play culminates when he crashes his new Duesenberg, and the drama

    opens in the office of Tom Moody where he interrupts Moody‘s argument with Lorna Moon to inform him of an injury that will prevent Kaplan from his meeting that evening with the Baltimore Chocolate Drop. For 10 points

    name this violinist and boxer who is killed at the end of drama by Clifford Odets.

    Answer: Joe Napoleon OR Golden Boy

70. As the story ends, Tom is told, "to go the devil" by his young hitchhiker, but accelerates off towards Mobile. A

    stop at a diner prompt the waiter to exclaim that his companion Lucynell looked like "an angel of Gawd," however

    Tom reacts by leaving her at the diner. Tom had married Lucynell, a deaf-mute, earlier in the day to obtain money

    from her mother. For 10 points--, identify this short story by Flannery O'Connor which takes its title from a road

    sign advocating safe driving.

    Answer: The Life You Save May Be Your Own

71. One of the characters in a subplot of this novel dies in a Thai protest march against the genocide in Cambodia.

    The two main characters immigrate to Switzerland, but Tereza can‘t stand her boyfriend‘s infidelity with the painter

    Sabrina and returns to their native country. The title is taken from a concept originally introduced by Parmenides,

    and in the first chapter the author lays out his ideas on the concept of eternal return, emphasized through the actions

    of the protagonist, a Czech neurosurgeon named Tomas. For 10 points-- name this novel by Milan Kundera.

    Answer: The Unbearable Lightness of Being or Nesnesitelná lehkost bytí

72. This poem, a favorite of P.G. Wodehouse's Jeeves, was based on D'Herbelot's Bibliothèque Orientale. After

    awaking "one night from a deep dream of peace," the titular character requests "Write me as one who loves his

    fellow men" to an angel he has discovered in his room writing in a book of gold. Centering on a figure whose tribe

    the author wishes may increase, for 10 points-- name this poem by Leigh Hunt.

    Answer: “Abou Ben Adhem”

73. This novel popularized the acronym ―TANSTAAFL‖. In it Stuart LaJoie is an aristocrat who comes to support

    the lunar rebels in their fight against the Federated Nations of Terra, which has been using the moon as a dumping

    ground for convicts. Professor Bernardo de la Paz and his pupil Manny Garcia O‘Kelly lead the revolution along

    with a computer named Mycroft. The work in which it is postulated ―there ain‘t no such thing as a free lunch‖ --for

    10 pointsname this novel by Robert Heinlein.

    Answer: The Moon is a Harsh Mistress

74. One author used this word in the subtitle to a collection of thirty poems inspired by the woodcuts of Picasso. In a

    story that used the word as a title, the child Isabel spends the summer in the strange home of Nino where a tiger is

    allowed to roam free. The word generally refers to medieval collections, the most famous of which was from

    Aberdeen and was based on the Physiologus of Isadore of Seville. For 10 points-- name this word used in the title of

    works by Apollinaire and Cortazar that commonly refers to a collection of descriptions of animals.

    Answer: Bestiary

75. The speaker wonders about the power the thawing ground swells show each spring, which is later contrasted

    with the destruction wrought by careless hunters. The last section focuses on the relationship between the speaker

    and his neighbor, both New England farmers, and characterizes their spring activity as an "outdoor game.‖ For 10 points--, identify this forty-five line blank verse poem that ends with the line "Good fences make good neighbors.‖

    Answer: “Mending Wall”

Report this document

For any questions or suggestions please email
cust-service@docsford.com